A Viasat  április 11-én elindította a nagy dobásnak szánt Észbontók című műsort, amelyben buta nőkben és férfiakban megtestesülő hülyeséggel kell megküzdeniük a csapatoknak. Az egész koncepció nem túl bonyolult: van két, a lehető legjobban sztereotipizálható csapat, az első adásban a rúdtáncos lányok (akik mégis okosnak tűnnek) és a dzsudzsucus izmos fiúk (akiknek mégis van agyuk is). Mindkét csapathoz társítanak egy másik csapatot, akikkel nem kommunikálhatnak, csak a képernyőn látják őket. A társaknak feltesznek egy, általában nem túl bonyolult kérdést, amire válaszolniuk kell. A rúdtáncos lányoknak és küzdősportos fiúknak pedig azt kell kitalálni, hogy a képernyő mögé rejtett párosok, hármasok tudják-e a helyes választ.

A címből talán kitalálható, senkit nem ér meglepetésként, hogy szerencsétlen kamera elé dobott alanyok orbitális baromságokat képesek összehordani. A csatorna a vetélkedő indulása előtt elkezdte szivárogtatni a legkínosabb anyagokat, kiderült például, hogy van, aki nem tudja, hol a vénuszdomb (mellesleg nem szakkifejezésről van szó).

A kérdés, amit azóta sem tudok eldönteni: tényleg vannak ennyire tájékozatlan emberek, vagy az egész egy jól megrendezett, de nézők millióit csábító szappanopera? Valamennyire nyilván minden vetélkedő előre megírt, de vajon a Viasat túlment egy határon? Folyamatosan azt kommunikálják, hogy nem színészkedést látunk, ez tényleg megtörténik. Ez az egyik, ami gyanús.

A másik, hogy ami miatt nem tudok dönteni, hogy nem látom a válaszolók arcán, viselkedésükben azokat a jeleket, amelyeket hasonló esetben észrevehetünk: zavar, röhögcsélés, elfordulás, leblokkolás. Érdemes megnézni az alábbi videót, pont ilyeneket látunk: 

Ez persze lehet annak a következménye is, hogy egy-egy jelenetet többször fel kellett venni (talán mert annyira értelmetlen zagyvaság lett a vége, hogy még nevetni sem lehetett rajta). Viszont, ami még nagyon feltűnő, hogy milyen élesen változnak az érvelések, mindig van egy irányító, aki bedob egy gondolatot, akár egyáltalán nem kapcsolódót, és akkor azt viszik tovább, hozzáadva a korábbiakhoz, vagy teljesen elfeledkezve az előzményektől, épp ahogy a humorfaktor megkívánja.

Ami pedig végleg abba az irányba visz, hogy az egész egy pr-dobás, az a Faludy Györgyről szóló kérdés volt. Az emberi agy az információkat, de még a szavakat is összefüggéseiben tárolja el: számomra nem hihető az, amikor valakinek beugrik hogy Faludy György (az, hogy a többiek rákontráznak már sokkal valósabb emberi tulajdonság), de azt nem tudja, hogy költő. Egyszerűen ezt az összefüggést így egyben tudjuk. Valaki vagy ismeri Faludy Györgyöt, a költőt vagy nem is hallotta a nevét. 

De lehet az is, hogy csak én az én képzeletem túl korlátolt a hülyeség határtalanságához képest. Igazán nem tudok dönteni. Szerintetek kamu vagy nem? Miért?

 

survey service