Idén sok minden történt az interneten, a magyar médiában, de az évet legtömörebben talán a vírusvideók foglalják össze: ha nem is konkrét tényekre lehet belőlük visszakövetkeztetni, az biztos, hogy pár év távlatából érdekes lenyomatot, korrajzot adnak majd 2013-ról. Összeszedtük a legjobbakat, vigyázat, a lista erősen szubjektív: csak azok kerültek be, amik a széles magyar közönséghez is eljutottak.

Az évet médiaszempontból is értékeltük, Vs.hu-ról, 444-ről, Posztról és Gwakerről komolyabb írásunkban, erre>>

I Forgot My Phone

Mindjárt az elején egy érdekes alkotás: arról szól, mennyire elidegenít minket a technológia. Elég egy otthon hagyott telefon, és máris ki vagyunk zárva a társadalomból, barátaink elfordulnak tőlünk, idegennek érezzük magunkat a világban, nem vagyunk eléggé összekötve, nem tudjuk, mi történik tőlünk pár ezer kilométerre facebookos ismerősünkkel. Az érzés ismerős, de talán a videó túlzás. Az már külön csavar, hogy mindezt csak az internettel, egy vírusvideóval tudták tálalni nekünk.

Meteorite crash in Russia

Második választásunk még mindig nem a szokásos, hú de vicces, megnézem újra kategóriájú videó: több mint 36 millióan látták az oroszországi brékingekkel (most szó szerint) foglalkozó RTNews videóját, ami egy összevágás az ország felett elhúzó, majd becsapódó meteoritról készült autós, belső kamerás felvételekből. Ilyen jól még nem dokumentáltak becsapódást, az biztos.

Space Oddity

Ha már az előbb az űrnél tartottunk, maradjunk is ott: a kanadai sztárűrhajós, Chris Hadfield tollából megszületett a világ első, egy-az-egyben az űrben komponált (az egy másik volt, szintén milliós nézettséggel) és felvett dal és videoklip. Az űrhajós amúgy is uralta a közösségi médiát, Facebookon, Twitteren milliók követik a mai napig. Rengetek oktatóvideója közé pár milliós nézettségű dal is becsúszott.

What Does the Fox Say

Kicsit még mindig maradjunk a tudománynál, de már könnyedebb vizeken: sok állatról már általános iskolában megtanuljuk, hogy milyen hangutánzó szót kell használnunk, ha úgy akarunk csinálni, ahogy azok. A nyelv érdekessége, hogy néhány ismert állathoz nem tartozik ilyen: a rókához sem az angolban, sem a magyarban. Erre a jelenségre pedig nagyon sikeres klipet lehetett felhúzni. Nem árt megjegyezni, hogy a videó megjelenése után a Youtube-ra évek óta feltöltött, a róka valódi hangját hallató videó nézettsége is megugrott. Legalább most már mindenki tudja, mit mond a róka.

Megfújták, mint a trombitát…

Végül pedig jöjjön a K&H furcsa reklámja, amelyet a Hír24 Így lopnak a magyarok címmel hozott. A legjobb jelző csak azért illik rá, mert kétségkívül sokan látták, beszéltek róla, magától terjedt. Viszont a róla szóló hírek, és a direkt komment nélkül hagyott összeállítás azt sugallta, hogy nem is egy reklámról van szó, hanem életszerű jelenetről. Ezzel nagyon nem értettünk egyet, véleményünket osztotta a szakpszichológus is. A magyarok nem így lopnak, de a bankok azért így reklámoznak.

Láttál jobbat? Kommenteld be!