Alig több, mint egy hete indult el az első online tehetségkutató verseny a Ki Mit Tube és az egyik zsűritagnak máris sikerült az internet legfiatalabb és egyben a közösségi oldalakon legaktívabb generációjának haragját kivívnia. A paintművész Mondik Noémi Tumblren gyűjti csokorba a rá zúduló fikatengert, amelyet Dancsó Péter, a 10-16 évesek között rendkívül népszerű vlogger produkciójának kritikája miatt kap. De kik ezek a szereplők, mi ez az egész, és egyáltalán miért írunk róla?

Az online tehetségkutató műfajteremtő probálkozásnak tűnik, ráadásul akár még érdekes is lehet(ne) az újat mutatni nem képes, borzasztóan kiégett kereskedelmi tévés borzalmakhoz képest. A jelentkező kitölt egy adatlapot, feltölti a produkcióját és máris röhöghet rajta az egész internet. Nincsenek szerkesztők, nincsen cenzúra (ésszerű keretek között persze), gyakorlatilag bárki azzal nyűgözi le az internetet, amivel akarja.

Mindehhez sikerült összerántani egy olyan zsűrit, akik felüdülést jelentenek a megfáradt tévés arcokhoz képest, ráadásul a formátum adta lehetőségekből adódóan nekik is nagyobb, kreatívabb terük van véleményük, kritikájuk megformálására, és nem egy asztalnál ülve kell egy perc alatt valami nagyon okosat mondaniuk. Az azért eléggé látszik, hogy a zsűrinek is ez az első ilyen próbálkozása, kicsit esetlen az egész, de valahogy ez sem zavaró, inkább csak más az eddigiekhez képest.

Screen Shot 2014-08-28 at 09.36.21.png

Arra talán a szervezők sem számítottak, hogy néhány videó és kritika ekkorát fog robbani egy bizonyos közegben. Van ugyani egy olyan réteg, nevezhetjük akár szubkultúrának, amelyben meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek a vlogok (videós blogok) készítői. Ilyen például Szirmai Gergő, akinek már annyira sikerült kinőnie magát, hogy egyből a zsűriben kapott helyet, de a felvezetésben említett Dancsó Péter is a legismertebbek közé tartozik, csatornáinak 180 ezernél is több feliratkozója van. Nem tökéletes az összehasonlítás, de talán segít egy kicsit elhelyezni ezt a számot az, hogy például a játék mögött álló 444.hu-nak összesen van 107 ezer lájkolója, az Indexnek 188-ezer a HVG-t pedig 258 ezren kedvelik Facebookon.

Persze ők a csúcs, százával akadnak néhány százas, ezres követőszámmal rendelkező de roppant aktív vloggerek, akik úgy tűnik feltétlenül meg akarják osztani gondolataikat a világgal, még akkor is, ha gondolatuk mint olyan éppen nagyon nincs is. A mai tiniknek olyan ez a terep, mint egy évtizede az akkori fiataloknak a chat.hu, a szanalmas.hu, vagy éppen teveclub volt.

Szóval egy ilyen darázsfészekbe sikerült beletenyerelnie Mondik Noéminek, amikor azt sikerült mondania Dancsó produkciójára, hogy ez bizony egy kalap szar. Ma a kritikát megfogalmazó videója 100 ezer feletti megtekintésnél jár – messze az összes többi felett – a gyalázkodó kommentek és üzenetek pedig csak úgy szakadnak rá a Dancsót bálványként tisztelő iskolásoktól. Dancsó egyébként fölényesen vezeti a versenyt.

Screen Shot 2014-08-28 at 09.35.17.png

Ha kicsit tovább görgetünk a jelentkezők között találunk még néhány szórakoztató próbálkozást, de alapvetően úgy tűnik, hogy tökéletes érdektelenség övezi azokat az indulókat, akiknek tényleg most próbálkoznak először valamivel. Összesen körülbelül százan neveztek eddig, és jónéhányukra még a tágabb rokonság sem szavazott, hiszen 10-20 szavazattal szerénykednek most nagyjából száz jelentkezőt számláló  listában.

Az első másfél hét után tehát sikerült elérnie a Ki Mit Tube-nak, hogy utálja őket pár tízezer kiskamasz, az internetezők többi részét pedig – úgy tűnik –  tökéletesen hidegen hagyja az egész. Kíváncsian várjuk a folytatást.