Tarolt az Aranyélet a Televíziós Újságírók Díjának gáláján, amelyik kategóriában elindult, azt behúzta. A kereskedelmi televíziók közül a TV2 és a RTL is vihetett haza díjat, sőt, a Maradj Talponnal egy közmédiás produkció is örülhetett. 

Tegnap adták át a Televíziós Újságírók Díját, a Pesti Vígadóban rendezett nagyszabású puccparádén a hazai televíziózás színe-java képviseltette magát. A fotósokat leginkább a felvonuló színészek és egyéb celebritások izgatták, de a tévés műsorszolgáltatók, kereskedelmi csatornák és produkciós irodák képviselői is felsorakoztak.

A műsorvezető, Harsányi Levente nehezen vette fel a házigazda szerepét, jelezte is, hogy „Andris után ne állj színpadra” – tavaly ugyanis Hajós András jobban oldotta meg ugyanezt a feladatot. Két fellépés is megszakította a díjátadót: a Sztárban sztárt megnyerő Veréb Tamás hangosítása rettenetesre sikerült, Opitz Barbara X-Faktor-győztes már jobban szólt, de mindkét produkció – a maga minőségétől függetlenül – teljesen érdektelen volt.

tud2017_204a.jpg
Bányai Gábor (k) szerint posztumusz díjat kapott a közmédia

A gálán tizenkét kategóriában osztottak díjat. A sorozatokon kívüli kategóriákban a TV2 meglepően sok műsorral képviseltette magát, jelölt volt a Nagy Duett, a Sztárban sztár, a Bumm!, a Drágám, add az életed, a Dalfutár, a Propaganda; a csatorna műsorvezetői közül Ördög Nóra, Liptai Claudia, Till Attila; zsűritagként pedig Hajós András izgulhatott. Az RTL is tekintélyes felhozatallal érkezett: X-Faktor, A Konyhafőnök, Hagyjál főzni, Nyerő Páros, Playback párbaj, Gyertek át!, Showder Klub. Műsorvezetőként Lilu, Sebestény Balázs, zsűritagként pedig ByeAlex és Gáspár Laci volt jelölt.

Üde színfolt, hogy a közmédia is megjelent értékelhető produkcióval, a Duna csatornán futó Maradj Talpon és annak házigazdája, Gundel Takács Gábor is díjat remélhetett. A sorozatok terén távolról sem volt ekkora a színkavalkád, az HBO Aranyélete, a Duna Csak színház és más semmije, valamint az RTL Válótársak című műsora szerepelt a jelöltek közt, illetve ezen produkciók szereplői várhatták a színészeknek járó díjakat.

tud2017_286.jpg
Ónodi Eszter megint megdöbbentően gyönyörű volt

A győzteseket alább keretben soroltuk fel. Érdekesebb volt mindaz, ami a díjak átvételekor elhangzott. A showműsorok, vetélkedők és realityk terén igen igényes volt a felhozatal, Harsányi Levente meg is említette, hogy a sorozatokban nem áll jól az ország, szórakoztató műsorokban már annál inkább. A Maradj talpon győzelme tulajdonképpen életmű-díj, a korábbi gyártó Bányai Gábor meg is jegyezte: posztumusz díjnak tekinti a győzelmet – ugyanis sem ő, sem a műsorvezető Gundel Takács Gábor nem dolgozik már a köztévénél. Sebestyén Balázs, mikor átvette a legjobb műsorvezető díját, hangsúlyozta is, mennyire tiszteli a kategóriában szintén jelölt Gundelt, mivel fel tudott állni a közmédiától anélkül, hogy biztos lenne a jövője. Úgy fogalmazott: nem az a lényeg, melyik médiumnál dolgozunk, hanem az, hogy mindig vállaljuk a véleményünket. A műsor egyébként tavaly is elhozta az első helyet.

A comedy show kategóriában a Gyertek át is duplázott, hiába, celebekre mindig van kereslet. Sebestyén Balázs másodjára, Ördög Nóra harmadjára örülhetett, mi több, utóbbi telefonon vette át a díját: a pulpitusról hívták fel az épp forgató műsorvezetőt, aki a köszönetnyilvánítás közben megemlítette, épp sokan vannak körülötte, így nem sírhatja el magát. Újdonság volt a dokumentarista reality kategória, ahol az egyik legeredetibb hazai műsor, a Hajós-vezette Dalfutár győzött; illetve a legjobb zsűri díja, ahol a Gáspár Laci-ByeAlex-Hajós András alkotta triumvirátus a bejátszott promóvideók ellenére sem érződött erősnek vagy egyáltalán érdekesnek.

tud2017_313.jpg
A díjazottak együtt a színpadon

A sorozatok terén nem történt meglepetés, a szerény hazai felhozatalban a parádés első után gyengébbre sikerült második évadával az Aranyélet mindent behúzott, amit lehetett: a legjobb sorozat lett, Anger Zsolt vette át a legjobb férfi, Ónodi Eszter a legjobb női, Farkas Franciska pedig a legjobb mellékszereplő díját. A díjazottak ismertetésekor elhangzott: az Aranyélet foglalkozik a politikai ideológiáktól független, generációkon és rendszereken átívelő, velünk élő korrupcióval. A díj átvételekor pedig az HBO-s Kriegler Gábor meg is jegyezte: köszönik szépen Magyarországnak, hogy mindehhez nap mint nap szolgáltatja az alapanyagot.

Kategóriák és győztesek:

Nagyszabású show-műsor: A Nagy Duett (TV2)

Vetélkedő: Maradj talpon! (Duna)

Reality: A Konyhafőnök (RTL Klub)

Dokumentarista reality: Dalfutár (SuperTV2)

Comedy show: Gyertek át! (RTL Klub)

Zsűritag: Gáspár Laci (X-Faktor)

Női műsorvezető: Ördög Nóra (TV2)

Férfi műsorvezető: Sebestyén Balázs (RTL Klub)

Magyar sorozat: Aranyélet (HBO)

Színésznő: Ónodi Eszter (Aranyélet)

Színész: Anger Zsolt (Aranyélet)

Mellékszereplő: Farkas Franciska (Aranyélet)