Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője felélesztette a 2013-ban megszűnt Minőségi Újságírásért-díjat, májusban már pályázhatnak az újságírók. A főszerkesztő a Média 2.0-nak elmondta, szerinte az újságírás egy elismeréshiányos szakma, ezért nagy szükség van arra, hogy szakmabeliek időről időre elismerjék egymás munkáját.

A Minőségi Újságírásért-díjat 1997-ben alapította Dávid Péter újságíró, a Philip Morris Magyarország akkori kommunikációs vezetője. A díjazásnál – ahogy most is – kizárólag az adott cikk minősége számított, a legtöbb alkalommal (eddig hatszor) Romhányi Balázs, az egykori Népszabadság újságírója részesült az elismerésben, amit 2013-ban adták ki utoljára. 2015 novemberében azonban a Forbes szerkesztősége az OTP-től kapott Fáy András díjjal járó 2,1 millió forintot felajánlotta a díj odaítélésének folytatására, amelyhez a Főszerkesztők Fóruma azóta további forrásokat keresett. Mostanra sikerült megteremteni a díj anyagi hátterét.

Kell az elismerés

A díj felélesztésén egy ideje már dolgozó Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője megkeresésünkre elmondta, szerinte az újságírás egy elismeréshiányos szakma, a Minőségi Újságírásért-díj azonban egy jó nevű, elismert és már múlttal rendelkező díj volt, és sajnálta, amikor megszűnt. Őt is motiválta anno, amikor elnyerte, és biztos benne, hogy ma is szükség van évente néhány olyan alkalomra, amikor újságírók újságírókat tapsolnak meg, mert jól dolgoztak.

galambos.jpg

Forrás: aziksz.blog.hu

Zsűrizés és díjazás

A díjat a Főszerkesztők Fóruma által felkért zsűri havonta ítéli oda. Minden hónapban két díjról döntenek:

  • a legjobb egyéni teljesítményt díjazzák (cikket, sorozatot, tévériportot, rádióműsort, stb);
  • illetve kiadnak egy kollektív díjat is, amely a hónap legfontosabb híreseményének feldolgozására vonatkozik.

 

Az egyéni díj pénzdíjas, 200 ezer forint jár a díjazottnak. A zsűri volt főszerkesztőkből, újságírókból áll, hogy ne legyenek érintettek a döntésben. Munkájukért nem kapnak díjazást.
A zsűri tagjai: Ablonczy Balázs, Kocsi Ilona, Novák Tamás, Pistyur Veronika és Weyer Balázs

Galambos Márton elmondta, hogy szempontokkal nem kötötték meg a zsűri kezét, ugyan lehetett volna rögzíteni, hogy milyen is egy jó cikk, de ez különböző helyzetekben annyira változó, hogy egy fél könyv lenne a terjedelme. A zsűrit a Fórum kérte fel, az ő személyük a garancia a minőségre.

A díjakra június 1-én 18 óráig várja a zsűri a nevezéseket, a minosegidij@gmail.com e-mail címen.