Amit a nemzeti ünnep körüli hókáoszban a győri, összekapcsolt rádiók már megtettek, arra most szánta rá magát a Petőfi Rádió is. A Radiosite.hu portál által közzétett hanganyag arról tanúskodik, hogy a hétfő eseti havazásban az MR2 angolul is tájékoztatta hallgatóit a közlekedés helyzetéről. (A felvételt eredetileg a radiosite.hu készítette, onnan nem tudtuk beágyazni.)

A sógorok viszon még előbb kapcsoltak: szintén a Radiosite írta Facebook oldalán, hogy az osztrák Hitradio Ö3 csatorna a március 14-15-ei hókáoszban nemcsak német, hanem magyar nyelven is tájékoztatta hallgatóit az aktuális helyzetről.

Az persze kérdés, hogy célba ért-e az üzenet. Magamból indulok ki: ha átlépem Magyarország határát, általában mp3-ra váltok az autóban. Rádiót kizárólag a Kárpát-medencében hallgatok tovább, bár olyankor szenvedélyesen keresem a helyi, magyar nyelvű adásokat, az idegen szavakat viszont kényszeresen kerülöm.

Persze a modern rádiókban már úgynevezett TP-megoldások (Traffic Program) vannak: speciális jel sugárzására átkapcsolnak az adott rádióra, ahol közlekedési információkat sugároznak.Más kérdés, hogy sokan hajlamosak ezt élből nem beállítani, vagy elkapcsolni, főleg, ha az első szó idegennyelvű.

Ilyenkor célravezető lehetne az is, ha a rádiók RDS-rendszert kihasználva az aktuális szám kírása helyett közlekedési információkat írnának ki, több nyelven.