Valószínűleg John Lajoie Merry Christmas Exclamation Point című száma lesz az idei karácsony egyik slágere. A dal hangzása az ünnep hangulatát idézi, a szövegben viszont ott a kellő irónia, amivel egyre többen gondolunk a szeretet ünnepére. Az ünnepre, amikor úgy csinálunk, mintha felületes kapcsolataink fontosak lennének, és mert ilyenkor adni kell, minden ismerősünknek küldünk legalább egy rövid üzenetet.

Pontosan erről szól a szám. Mivel lepjük meg azokat, akik nem tartoznak családunk és közeli barátaink körébe, vagyis ahogy a dalban elhangzik „nincsenek benne a top tizenötben”? Hát persze, hogy egy karácsonyi üzenettel: bepötyögjük, hogy „Boldog Karácsonyt”, mögé írunk egy felkiáltójelet, aztán küldés. Fontos, hogy a fogadó fél ne telefonon köszönje meg a gesztust, sőt a válaszüzenet is legyen a lehető legrövidebb, hiszen az ilyen kapcsolat nem ér meg egy hívást.

Idén mindenki ezt dúdolja majd a fa díszítésekor:

„Cause Chritmas is about giving and that’s what I’ll do. I’m gonna send you a Christmas text. I’m gonna type Marry Christmas exclamation point and then press Send.”

Magyarul:

“Karácsonykor mindenki ad, ezért ezt fogom tenni. Küldök neked egy karácsonyi üzenetet. Begépelem, hogy Boldog Karácsonyt felkiáltó jellel, és rányomok a Küldésre.”

Tíz évvel ezelőtt az adventi hetekben már javában folyt a képeslapdömping. Egy időre a karácsonyi emailek vették át a vezetést, az utóbbi években pedig a rövid sms-ek és Facebook-üznetek tarolnak. Amerikában a gyerekek több mint 70 százaléka küld barátainak üzentet karácsony alkalmából. Magyarországon az sms-forgalom inkább szilveszterkor ugrik meg. A T-mobile ügyfelei 2011-ben 11 millió szöveges üzenetet küldtek aznap, ami egy átlagos munkanap forgalmának hatszorosa. Egyre többen üzennek a közösségi oldalakon sms-küldés helyett, hiszen mennyivel könnyebb azzal letudni a dolgot, hogy kiposztoljuk a Facebookra: „Mindenkinek boldog karácsonyt!”

A fenti videóhoz hasonló tematikában egyébként már Hajós András is alkotott, ráadásul jó pár évvel ezelőtt.