Online bántalmazás, szextingbotrányok és az internetes adatvédelem buktatói: ezek az aktuális problémák ösztönözték az amerikai McAuley High School vezetőit, hogy oktatóprogramot indítsanak a közösségi média használatáról. A cél, hogy felelősségteljes internethasználatra neveljék diákjaikat. Elrettentés helyett oktatás – hatásosabb lesz?

Az amerikai McAuley High School felismerte, hogy a diákjaik veszélynek vannak kitéve a közösségi oldalakon, ezért elhatározták, hogy beemelik a megfelelő internetes viselkedés oktatását is a tananyagba. A program a Cincinnati Bell Technology Solutions és Hamilton megye ügyészi irodájának közreműködésével valósult meg.

A kurzuson az oktatók az internet és a valós világ párhuzamára világítanak rá, megpróbálják megértetni a diákokkal, hogy tetteiknek az online világban is súlya van. Szó esett többek között arról, hogy a privát beszélgetés nem is annyira privát, hogy a csak ismerősökkel megosztott fotókat nem biztos, hogy csak az ismerősök látják, és hogy a közösségi oldalakon elkövetetteknek bizony jogi következményei is lehetnek.

Ha már az ijesztgetés sem jön be

A cyberbullying, azaz az online bántalmazás problémája az elmúlt években folyamatosan terítéken volt: hiába készítettek rengeteg prevenciós filmet és járta körbe a világot a 15 éves Amanda Todd esete, a helyzet továbbra sincs megoldva.

Úgy tűnik a sokkolóbbnál sokkolóbb videók nem tudták tudatosítani azt az üzenetet, amelyet az amerikai középiskola most oktatás útján próbál: az internet világa elrejt ugyan, így sokkal könnyebb bántalmazást elkövetni, de ettől még ugyanúgy teljes értékű polgárokként vagyunk jelen itt is, akárcsak a valós életünkben.

A már a brutalitás határát súroló elrettentő videók kudarcot vallottak, valószínűleg azért, mert a filmek megszólítottjai többnyire a bántalmazást elkövetők, pedig sokkal fontosabb volna a potenciális áldozatokhoz szólni. Ez azonban nem történt meg, vagy legalábbis nem elég hatékonyan, amit mi sem bizonyít jobban, mint a néhány hónappal ezelőtt kirobbant szexting botrány a Snapchat nevű képmegosztó alkalmazás körül. A Snapchat azzal hitegette felhasználóit, hogy az elküldött képek pár másodpercen belül törlődnek mind a szerverről, mind a felhasználók készülékeiről. Így nem meglepő, hogy tinilányok százai kezdték az alkalmazást meztelen képek küldözgetésére használni. Hamarosan kiderült, hogy a képek mégsem csak a pillanat művei, rejtett fájlokban megőrzi őket a készülék is, de egy egyszerű képernyőfotóval is elmenthetőek.

A felhasználók nemhogy a megelőző kampányokból, de még egymás kárából sem tanultak volna?

Valójában nem erről van szó. A botránynak az az oka, hogy az online tér sok szempontból másfajta viselkedést követel, mint amit a valós, ami offline életünkben megszoktunk. Amit viszont SENKI sem tanít meg nekünk. Nem pusztán arról van szó, hogy ami egyszer az internetre felkerült, azt onnan soha többet senki el nem tünteti, de a fiatalok sokszor túlzott bizalommal is fordulnak az internet közössége felé.

Kinek kellene vállalni a feladatot?

A szülők generációja még maga sem elég jártas az új közegben ahhoz, hogy tanítani tudja gyermekét, egy phoenixi egyetem felmérése szerint pedig a tanárok többsége sem érzi magát otthonosan a közösségi médiában, ezért nem is merik az oktatásban alkalmazni. Jó kezdeményezésnek tűnik a szakértők bevonásával indított oktatóprogram. Képzett emberek beszélnek valós megoldásokról, ráadásul lehetőséget ad az oktatóval szembeni bizalom kiépülésére is, ami aztán a személyes gondok kezelésében is segíthet.

A probléma a programmal csupán az, hogy középiskolásoknak indították, holott az általános iskolás gyerekek nagy része már rendelkezik számítógéppel és sokszor okostelefonnal is. Igaz ugyan, hogy a közösségi oldalakon többnyire van korhatár, de naiv dolog lenne azt gondolni, hogy a gyerekek nincsenek annyira élelmesek, hogy ezt kijátsszák. Sokkal korábban el kellene kezdeni a helyes közösségimédia-használatra való oktatást, és a szülők felkészítését is be kéne vonni a programba. Az nem elegendő, hogy nagyobb kontroll gyakorlására buzdítjuk őket, mivel ehhez szükség van arra is, hogy kiigazodjanak a közösségi oldalak világában.

bullying.jpg

Hány olyan anekdotát hallunk, hogy a gyerek tanítja anyukát internetezni? Az új média korában pontosan ennek kell megváltoznia, hogy ne csak felelősségteljes állampolgárokat, hanem felelősségteljes netpolgárokat neveljünk.

Fotó 1