Ha azt mondom, hogy egyetlen pakli kártya elég ahhoz, hogy vonzó turisztikai célponttá változtassa hazánkat, úgyse hinnék el. Ha kiegészítem azzal, hogy néhány stockholmi szakember gyakorlatilag költségvetés nélkül elkészítette a legformabontóbb vírusmarketing-videót, amely valaha városról készült, már biztosan kiröhögnek. Pedig a hír igaz: bemutatjuk a tökéletes imázsfilmet! 

Nem kell hozzá lefényképezni a leghíresebb látnivalókat, interjút se kell készíteni jól öltözött, mosolygó svédekkel, de még autentikus zene és gőzölgő helyi ételek se szükségesek. Elég egy a Mälaren tavon ringatózó hajó, egy Charlie Caper nevű hivatásos bűvész és néhány érdekes tény, amit a szokásostól eltérően illusztrálunk.

Turizmuskommunikáció

A köztudatban egy adott országról a külföldiek fejében kialakult képet, egyfajta nemzeti sztereotípiát szoktunk érteni országimázs alatt. A mélyen berögzült szocio-kulturális identitás mellett a kifejezésnek a külkapcsolatokban is kiemelt szerepe van: nemcsak befolyásolja az emberi lakóhelyek közötti versenyt, de beazonosíthatóvá és vonzóvá is teszi az adott területet. A bruttó hazai össztermék (GDP) egyik legmeghatározóbb részét a turizmus teszi ki, melynek mértékét a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztése mellett, a régió földrajzi adottságainak kiaknázásával és erős társadalmi kommunikációval lehet növelni.

A videómegosztók és a közösségi média segítségével az elmúlt években egyre több ország kezdte el nyilvánosan felépíteni az arculatát, kínálni a portékáját, kiemelni, hogy miben egyedülálló az ő terméke. A népességmegtartás és beutazás mellett egy régió nyilvánvalóan akkor kerülhet a győztesek közé, hogyha a helyben megtermelt profit a helyi szolgáltatásokat és munkahelyeket bővíti, így javítva a terület életszínvonalát.

10-Common-Travel-Mistakes-You-Can-Avoid.jpg

Stockholm – ez nem véletlen!

Az Európai Uniós városok versenyében a legfontosabb eszköz a településmarketing, amely kitartó munkával elérheti, hogy mindenkinek ugyanaz a néhány pozitív dolog jusson eszébe róla. A PR-szakembereknek nehéz feladatuk van egy ilyen összetett termék esetében: úgy kell megtalálniuk az egyensúlyt a tartalom és a forma között, hogy közben emlékezetes, ösztönző és egyedi marad a reklám. Ehhez tudatos menedzsment és hosszútávú stratégia kell, mely képes akár egyetlen jól megfogalmazott mondatba sűríteni mindazt, amiben különleges a régió.

A skandinávok mindig kiemelt fontossággal kezelték a nyilvánosságbeli megjelenéseket, de amit a legújabb Stockholmról készült turista-csalogatójuk csinál, az egyszerűen zseniális. A statikus beállítás egy asztalnál ülő fiatalembert vesz, aki négy percen keresztül adatokat darál Svédország legnagyobb városáról, és mi mégsem ásítunk. Hogy miért? Csak a kezét figyeljék!

/Forrás: gizmodo/