Mindennek megvan a maga ideje. A Facebookon is. Ha kíváncsi vagy, hogy mikor érdemes hirdetni az eladó telefonodat, mikor a legönbizalomnövelőbb profilképet váltani, és mikor oszd meg az utcátokban gazdátlanul kóborló kutyus képét, akkor olvass tovább!

Amit tudni kell: minden közösségi oldal tartalmai eltérő jellegűek, és más a közönségük is. Máskor ülsz le blogbejegyzést írni, és más helyzetekben görgeted végig a hírfolyamot. Bár a legtöbben 0/24-ben be vagyunk jelentkezve az okos telefonunkon, a nap egyes időszakaiban maximum az értesítéseket nézzük meg, amíg más időszakokban aktívan bekapcsolódunk az üzenőfal történéseibe. Mind különböző napirend szerint élünk, és vannak eltérések ezekben az időszakokban, mégis meg lehet találni azokat az órákat, amikor a lehető legtöbb ismerőshöz juthat el az üzenet.

Szóval mikor is posztoljak?

SocialMediaClock-300x298.png

Először is, a közösségimédia-jelenlétben három szintet különböztetünk meg: elköteleződő, csak látogató, és kapcsolatot létesítő felhasználók. A nap egyes részeiben mindig másik szerepet veszünk fel.

Magyarországon még csak kevés vizsgálat készült erre vonatkozóan, de a Trendlabor kutatásaiból kiderült, hogy mikor érhetjük el a legtöbb embert Facebookon, és mikor nem érdemes posztolni.

Mikor NE:

Talán meglepő, de az esti órákban a legkisebb a felhasználói aktivitás: a csak látogató és kapcsolatot létesítő felhasználók száma is alacsony. Itt muszáj megjegyeznem, hogy korcsoportonként  eltérhet az eredmény: az egyetemisták jó része az esti órákban még elköteleződő, aktív felhasználó.

Szintén nem javasolt a vasárnapi posztolás, az eredmények szerint ugyanis ez az egyik nap, amikor a legkevesebben fordulnak meg a közösségi oldalakon. Egyrészt érdekes, hiszen ez a szabadnap, amikor a dolgozók és iskolába járók ráérnének nyugodtan leülni a gép elé, másrészt szerencsére úgy tűnik, hogy ezt a napot még mindig szívesebben töltjük a családunkkal, barátainkkal, vagy valamilyen szabadidős tevékenységgel.

Mikor IGEN:

Reggel 7 és délután 2 között a legnagyobb az aktivitás  a Facebookon. Ebből az intervallumból is kiemelkedik hétköznapokon a 7-8 közötti időszak. Még mielőtt kimászunk az ágyból, vagy a kávé mellé az újság helyett sokan már a Facebookot csekkolják, és innen értesülnek a hírekről is. Még egy dinamikusabb időszakot találtak, ami délután 3 és este 7 óra között van. Ezekben az órákban ér véget a munkaidő, amit gyakran követ egy kis facebookozás, főleg amikor már az egész napból eleged van, nincs kedved menni sehova, de így azért mégsem érzed magad annyira barlanglakónak.

A hét napjai közül a legalkalmasabbnak a szombat tűnik, bár nem volt fölényes a győzelem. Az elköteleződés szempontjából valóban igaz lehet, hiszen ekkor kevésbé megosztott a figyelmünk, nem kell a munkával és a hétköznapok teendőivel foglalkoznunk.

Persze, ami előny az egyben hátrány is: igaz, hogy ezekben az órákban találod a legtöbb aktív felhasználót Facebookon, viszont a bejegyzések száma is több ilyenkor, ezért könnyebben elveszik köztük a tiéd. Ennek kiküszöbölésére kiváló egy képet vagy valamilyen vizuális szimbólumot is csatolni a szöveges poszt mellé, mert például a csak látogató felhasználók szeme előbb akad meg ezeken a tartalmakon.

Reméljünk segítettünk megtalálni a kutyus gazdáját, ha neked mások a tapasztalataid,várjuk kommentben!

Fotó