„Miért nem ütöd meg a lányt?” „Mert férfi vagyok!” − hangzik el a nők bántalmazása ellen készített olasz kampányvideóban, amely a napokban lepte el az internetet. A videó készítői a magyar rendőrségnél ügyesebben nyúltak a témához, mégis mintha valami félrecsúszott volna. Lehet egyáltalán megfelelően kezelni ezt a témát?

Pofozzátok fel!

Hatalmas sebességgel robbant be és terjedt az olasz Fanpage.it reklámügynökség videója, amely a nők bántalmazása ellen készült. A háromperces filmben hét és tizenegy év közötti kisfiúkkal ismerkedünk meg, akiket először nevükről kérdeznek, majd arról, hogy mivel szeretnének foglalkozni, ha nagyok lesznek. Ezután felbukkan a lány főszereplő, Martina. A fiúktól először azt kérdezik, hogy mi tetszik nekik a lányban. Van, akinek a szemei, a haja, a ruhája, más kerekperec kimondja, hogy nagyon csinosnak találja, vagy hogy szeretne a barátja lenni.

Ezután arra kérik a fiúkat, hogy kedveskedjenek neki, akik erre félénken megsimítják a lány arcát vagy a karját. A „vágjatok neki vicces fejet” után jön a megdöbbentő kérés: „Pofozzátok fel!”. A szereplők erre értetlenül a kamerába néznek, és egytől-egyig nemet mondanak. Hogy miért? Mert: „Lányokat nem szabad megütni”, „Nem akarom bántani őt”, „Nem üthetem meg, mert csinos és főleg mert lány” és végül „Mert férfi vagyok”.

A magyar rendőrség elbujdokolhat

Az biztos, hogy az olasz kampányvideó sokkal több empátiával ragadja meg a kérdést, mint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság oktatóvideói, amelyek az áldozatot hibáztatták, és álláspontjukat a „Tehetsz róla, tehetsz ellene” szlogennel nyomatékosították. A gyerekekkel forgatott videó elsősorban a lehetséges erőszakolóhoz szól, akit a gyerekek reakciójával próbál ráébreszteni, hogy nem szabad bántani a nőket.

Ezzel szemben a magyar kampány kizárólag a lehetséges áldozatot szólította meg, szinte már előre hibáztatva őt a még meg sem történt erőszakolásért. Szégyelld magad, ha csinosan mész partizni, és netalán még flörtölni is merészelsz, hiszen ez már egyenesen felhívásnak minősül az ilyen jellegű cselekedetekre. „Tehetsz róla!” Ez először is erkölcsileg valamelyest felmenti az elkövetőt. Másodszor, a nemrégiben napvilágra került gólyatábori erőszakolások történeteiből is tudjuk, hogy az áldozatok többsége nem mer beszélni a történekről, mert szégyenérzete van, és így sokszor nem meri rendőrség elé vinni az ügyet. Az, hogy egy rendvédelmi szerv felelőssé is teszi az áldozatot, még tovább ronthatja a helyzetet.

Még van hova fejlődni

Bár az olasz kampányvideó nagyobb sikert aratott, sokan nincsenek megelégedve, sőt, vannak, akik egyenesen felháborítónak találják. Részben azért, mert nem az a legfőbb oka annak, hogy nem verünk nőket (meg úgy egyáltalán senkit), hogy „férfiak vagyunk”. Ezenkívül a reklámfilm egyértelműen vírusvideónak készült, és bár valóban pillanatok alatt körbejárta a világot, ettől még nem biztos, hogy a kívánt hatást érte el. Sokakban a „jaj de aranyosak” reakción túlmenően – talán pont a túlzottan édeskés, kedves jelleg miatt, amit még a zene is közvetít – nem tudatosította a valódi problémát.

A spontánnak feltüntetett beállítás egyértelműen megrendezett, mégis minden erejével igyekszik fenntartani a rögtönzöttség látszatát, aminek köszönhetően a néző megint csak a megható fordulatra koncentrál ahelyett, hogy szembesülne a problémával. Egyszóval, a videó ahelyett, hogy elgondolkoztatná a befogadót, a teljes megnyugvás és meghatódottság érzésével tölti el.

Az viszont tagadhatatlan, hogy az olasz kampány minden hibája ellenére mind üzenetében, mind formájában az utóbbi évek egyik legerősebb erőszakellenes kampánya, amelynek fontos erénye, hogy nem a hagyományos, hátborzongató és véres eszköztárral nyúl a társadalmi célú reklám műfaja felé. Sovány vigasz, hogy néhány évvel ezelőtt még a magyarok is tudtak ilyet: