“Te hol voltál, amikor Simicska fullba nyomta a kretént?” Így fogunk visszaemlékezni 2015. február hatodikára kocsmapolitizálásba hajló baráti sörözéseken. Szókimondó szövegek jönnek, de tényleg ez történt pénteken. Simicska Lajos ledobta a gecigránátot azokban a telefonos nyilatkozatokban, amelyeket különböző médiumoknak adott útban Budapest felé. Gecinek nevezte Orbán Viktort és Bayer Zsoltot, a Magyar Hírlap publicistáját is. Mint kiderült, Simicska úgy gondolja, hogy ezzel még szoftos volt: “Kemény hangú nyilatkozatok? Én nagyon szoftos voltam mostanáig. Ennél sokkal durvábbakat is tudnék nyilatkozni. Kifejezetten visszafogott voltam a nyilatkozataimban”. 

Tanulság: válságtervre még Simicska Lajosnak is szüksége lett volna, akkor talán nem a dühöngő őrült képe alakul ki róla a sajtóban, hanem a gyorsan intézkedő vezetőé. De senki nem volt, aki elvegye tőle a telefont. Annak örömére, hogy többet beszélt fél nap alatt újságírókkal, mint az elmúlt végtelen évben, összeszedtük és rangsoroltuk nyilatkozatainak legdurvább sorait.

5. “A geci egy állandó jelzője ennek a görénynek, tehát nyugodtan lehozhatja, miután ilyet nyilatkozott rólam, majd akkor nyilatkozzon, ha megadta a tartozását felém.

 

Ezt a kis szerelmes levelet a Hír24-es interjújában Bayer Zsoltnak intézte, aki a pénteki Magyar Hírlap véleménycikkében gyalázatosnak nevezte azt, amit Simicska Lajos csinál, és azon élcelődött, vajon hogyan változtatja médiabirodalma jobboldali újságíróit parancsra balliberális kormánykritikusokká. Hát nem sokan lennének Bayer helyében, amikor Luigi kopogtat az ajtaján és benyújtja a számlát!

4. “Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.”

 

Amint ezt nyilatkozta a Hír24 újságírójának, biztos voltam benne, hogy Simicska totál beijedt, hogy birodalmával együtt süllyed el ő is. Francokat. Akkor még lehet, hogy csak a harag beszélt belőle, de később sem vonta vissza az állítását, pedig a magyar narancsos interjúban már jóval higgadtabb és kimértebb hangnemben fogalmazott. Habár nem fél, hogy lelövik, de nem is tartja lehetetlennek.” Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek”. Egy politikai gyilkosságnak már önmagában a lehetősége is elég durva, minimum a House of Cardsba, vagy mondjuk Oroszországba illő krimi.

3. “Az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát.”

 

A Magyar Narancs mélyinterjújában Simicskából előbújt a liberális, kígyóvállú demokrata, amikor az Orbánnal való szakítás okairól kérdezik. Lajos pedig oligarcha gúnyáját levetve magáról, meztelenül vall érzelmeiről, elvekről, hogy mit gondol a kormány Oroszországhoz való közeledéséről, és hogy semmi különbséget nem lát a szovjetek és Putyin politikai viselkedése között. Amikor megpendítik, hogy csak azért haragszik, mert kihagyták a MET-féle földgázbuliból, coelhói magasságokba emelkedik. “A világ nem csak üzletből áll”. Könnycseppmorzsolás.

2.  “Amíg én vagyok, minden van, folytatom tovább a harcot, kibaszok mindenkit.”

 

Úristen, több évnyi Közgép-osztalékot visszautasítanék, ha ilyet dobna egy interjúalanyom! A szebb napokat is megélt Origo újságírója volt a szerencsés, és a politikusok kilúgozott, polkorrekt nyilatkozatai után olyan üdítő lehetett ez a mondat, mint egy harmatos, frissítő nyári szellő. Nemhogy a 80-as évek Bibó koleszosai, de a korszak legpuritánabb hardcore punkjai is megirigyelhetnék ezt a nonkomformista szállóigét.

1. “Az Orbán Viktor is geci. Az is geci.”

 

Ehhez nincs is mit hozzáfűzni.