A Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése megdöbbentette, és megmozgatta a sajtószabadsággal törődő embereket.. A magyar sajtóban ez a hétvége a – korábbi híresztelések szerint tulajdonosváltáson átesett – Mediaworks váratlan lépéséről szólt, de külföldi lapok is beszámoltak az esetről. Rövid összefoglalónk a tüntetésig vezető eseményekről, okokról.

Szombat reggel óta nem elérhető a nol.hu, az oldalra lépve egy sajtóközlemény fogadja a látogatókat. Ebben gazdasági okokra hivatkozva azt írják: „a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az online kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül”. A szerkesztőség – aminek azóta külön Facebook-oldala is van – azt nyilatkozta, hogy a nyilvánossággal egy időben értesültek arról, hogy azonnali hatállyal megszüntették a lapot. „Első gondolatunk, hogy ez puccs” – tették hozzá.

Újabb szög a koporsóba

A sajtóban még augusztusban téma volt, hogy új, Fidesz-közeli tulajdonosa lehet a napilapot is kiadó Mediaworksnek, bár ennek semmi nyoma nem volt, és a mai napig nincs a cégjegyzékben, illetve a médiavállalat is tagadta az eladást. A 24.hu belső információi szerint azonban a jelenlegi eset mögött is a tulajdonosváltás áll.

További különös egybeesés, hogy épp az elmúlt hetekben cikkezett a Népszabadság Matolcsy György MNB-elnök szeretőjének aránytalanul magas fizetéséről és Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök fényűző hétvégi helikopterezéséről. Feltűnő a párhuzam a tavaly eladott, korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter gyanús hétvégi költéseiről cikkező Origo esetével. Ha ez igaz, akkor a legnagyobb ellenzéki napilap elhallgattatásával újabb – igencsak súlyos – szöget vertek a sajtószabadság koporsójába.

Emiatt szombat estére a Média 2.0 „Tüntetés a sajtószabadságért” címmel tüntetést hirdetett a Kossuth térre, mely több ezer embert mozgatott meg. A Népszabadság szerkesztősége is jelen volt a hatalmas sajtóvisszhangot kapott eseményen, ahol Hargitai Miklós, a Népszabadság szakszervezeti vezetője, és Tamás Gáspár Miklós, a lap publicistája is felszólalt.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke magyar nyelvű Twitter-bejegyzésben állt ki a Népszabadság kiadásának felfüggesztése ellen, valamint a tüntetők mellett.

Hogyan tovább?

A felfüggesztett napilap szerkesztősége vasárnap – támogató tömeggel az oldalán – megpróbált munkába állni, majd tárgyaltak a kiadó vezetőségével. Eredménytelenül. Mint írják, „a Népszabadság hétfőn nem jelenik meg. A szerkesztőség tagjai most is együtt vannak, és arról beszélgetnek, mi lesz a következő lépésük.”

A legtöbb baloldali médium súlyos kritikával illeti az esetet, és a sajtószabadság lábbal tiprását látja benne, de a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Mandiner szerkesztősége és a 168 Óra főszerkesztője is kiáll a Népszabadság munkatársai mellett. A Népszava elektronikus aláírásgyűjtést indított a lap visszaállításáért. Az Átlátszó.hu publikációs felületet adna a Népszabadság újságíróinak, mondván, a napilap újságírói súlyos botrányokat hoztak nyilvánosságra, tevékenységüket pedig nem lehet veszni hagyni.

Politikai vagy gazdasági?

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) ügyvezető elnöke azonban szembehelyezkedik a demokráciát féltő többséggel. Tóth Károly a HírTV-nek nyilatkozott magánvéleményében elmondta, gazdasági és nem politikai döntésnek tartja a Népszabadság kiadásának felfüggesztését. „Sehol a világon nem lehet elfogadni azt, hogy egy tulajdonos, egy új tulajdonos a végletekig finanszírozzon egy veszteséges üzletet” – tette hozzá. Bár a végbemenetelt nem tartja kulturált megoldásnak, szerinte nem az eset után kéne tárgyalóasztalhoz ülni, hanem eleve ott kellett volna kezdeni.

Külföldi lapok is a Népszabadság hirtelen megszüntetéséről szólnak. A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint ezzel az egyik utolsó kormánykritikus hang némul el. A brit Financial Times a lap online és print kiadásának felfüggesztése olyan időszakban történt, amikor már folyik a médiaterep átrendezése a 2018-ban esedékes választások közeledtével.

Disclaimer: A Kossuth téren október 8-án tartott tüntetést a Média 2.0 hirdette..