A május 4-én megrendezett fideszes lakossági fórumon történtek kapcsán beszélgetést szervezett az ELTE BTK Média tanszéke a médiában egyre gyakrabban előforduló inzultusokról. A 444.hu-s Halász Júlia fizikai bántalmazása óta már hetek teltek el, de a rendőrség végzésére még sokat kell várniuk. Azóta a szerkesztőség mindennapjainak jelentős részét a bizonyítékok megszerzése teszi ki. Uj Péter főszerkesztő nem túl bizakodó: úgy érzi, egy olyan meccset játszanak, amiben kiegyenlítetlenek az erőviszonyok.

Halász Júlia, a 444.hu újságírója a két héttel ezelőtt történt rendezvényről úgy számolt be, mint nyilvános eseményről. Állítása szerint a nemzeti konzultációval foglalkozó lakossági fórumot még a Fidesz Facebook-oldalán is hirdették, sehol nem említve a Szabó László által sokszor felhozott regisztrációt, előzetes egyeztetést. Az újságíró szerint tehát egyértelműen azt kommunikálták, hogy a fórum nyilvános.

Nyilvános vagy zártkörű rendezvény?

A kifejezés kapcsán a moderátor, az indexes Munk Vera megkérte Uj Pétert, a 444.hu főszerkesztőjét, definiálja a nyilvános esemény fogalmát. A főszerkesztő kissé felháborodva azt válaszolta, ez eddig nem okozott volna számára gondot, de most már sok minden megkérdőjeleződik.

Uj Péter szerint a parlament a demokratikus politika szimbolikus tere kellene, hogy legyen, de ma ott tartunk, vitatható, hogy van-e még olyan valamire való újságíró, akit beengednek oda. Az Országházat egy “baseball-pályához” hasonlította, ahol meg vannak húzva a határvonalak, hogy meddig lehet menni.

Struccpolitika a színfalak mögött

Halász Júlia elmondta, hogy Szabó László felszólítására abbahagyta a vágóképek készítését – bár újságíró lévén azért ment, hogy felvételeket, anyagot gyártson, végezte volna a munkáját. Meglehet, semmilyen bántalma nem keletkezett ebből, azért fontos a kontextus megértéséhez, hogy mialatt bent lehetett, ujjal mutogattak rá és huhogtak, amikor felmerült a 444.hu neve, és az elmaradhatatlan „ügynöközés” is terítékre került. Mindezek ellenére kulturált ember módjára vett részt a fórumon, hallgatta a beszélgetést. Egy telefonhívás miatt azonban ki kellett mennie, ahonnan vissza már nem térhetett.

Szabó László utána ment, majd távozásra szólította fel az újságírót, aki erre többször mondta neki, hogy az összes cucca bent van, a filmezéshez szükséges eszközeit bent hagyta, a rendező nem tágított, az újságíró „engedelmetlensége” miatt idegességében kikapta a kezéből a telefonját. Amikor a férfi elkezdte taszigálni, a tudósító tudatosan és szándékosan egyre hangosabban kért segítséget, és hogy hívjanak rendőrt.

Legnagyobb meglepetésére azonban a szemtanúk nemhogy segítettek volna, becsukták az ajtót, hogy a nő kiabálása ne zavarja meg a rendezvényt. Amikor a szervező már a karjánál fogva rángatta le a lépcsőn a 444.hu riporterét, az iskola portása lépett közbe, hogy ez talán már mégiscsak túlzás. Halász Júlia számára nem a fenyegetés vagy a fizikai erőszak élménye volt a legnehezebb, hanem elkülöníteni azt, hogy ez nem az ő személye ellen irányult, hanem a 444.hu egyik újságírója ellen.

 

ujpeter_1.jpg

     Kép forrása: Hír TV

A legjobb védekezés a támadás

A szerkesztőség tagjai nehéz helyzetben vannak, úgy érzik, a rendőrség nem túl együttműködő, így most az tölti ki a mindennapjaikat, hogy betekintést nyerhessenek a bizonyítékokba. Furcsa az a tény is, hogy Szabó László, mielőtt kijöttek a rendőrök, az újságíró telefonjából az összes képet kitörölte, majd távozott a helyszínről. Uj Péter nevetve megjegyezte, hogy mondjuk ez nem volt túl profi húzás, hiszen az okostelefonokon már egy kattintásba kerül visszaállítani a kitörölt képeket.

Hozzá kell tenni, hogy Szabó László ezzel már önmagában bűncselekményt követett el, épp ezért hat nevetségesen, hogy az újbudai Fidesz tesz feljelentést, mert állításuk szerint Halász Júlia hazudik, amennyiben a szervező határozott fellépését próbálja erőszakosnak beállítani. Uj Péter felháborodva megjegyezte, hogy ez a „mocskos, aljas féreg hozzáállás” nem újszerű, hiszen vélhetően a 444.hu piszkálására (a főszerkesztő nem ezzel a szóval élt) hoztak létre egy szinte azonos nevű médiumot – nem kell hozzá nagy fantázia, hogy kitaláljuk, a 888.hu-ról van szó.

„Ezt játsszák velünk négy éve, hogy próbálnak behúzni minket ebbe a ringbe, ahol ők ott állnak felfegyverkezve, csakhogy kiegyenlítetlenek az erőviszonyok, hiszen mögöttünk nincsenek milliárdok, csupán a kamera áll rendelkezésünkre” – tette hozzá a főszerkesztő, aki sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon erre a kormány saját közönsége vevő.

Mostantól harci kocsikkal, katonai ruhában?

Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan lehet legközelebb védekezni, egységes a válasz: nyilván nem fognak ezentúl mindenhol kettesével megjelenni. Az újságíró már sokat gondolkozott ezen az eset óta, és azt mondja, egy biztos: ezentúl több eszköz lesz nála, hogy valamelyik mindig vegye, ami történik.

A főszerkesztő szerint valamiféle támadásra már számítottak, de konkrétan fizikai vegzálásra soha. Az ő meglátása szerint a lehetőségek között szerepel, hogy mindent Facebook Live-on közvetítsenek, illetve mindent rögtön felhőbe mentsenek, így aztán nem törölgetheti majd le bárki a megszerzett anyagaikat. Úgy érzi, azzal kell szembenézniük, hogy egy olyan meccset játszanak, amiben az ellenfél soha semmilyen szabályt nem tart be.

Amíg a kormány azzal van elfoglalva, hogy az őket kritizáló médiumokat megszüntesse, olyan nem mellékes tényekről terelik el a figyelmet, mint például Mészáros Lőrinc újonnan kialakított lapbirodalma, ami hamarosan egész Magyarországot lefedheti, és ahova lassan 200 újság és egyéb elektronikus csatorna tartozik. “Ahol az ilyesfajta népbutítás működik, és van rá kereslet, nehéz lesz meccset nyerni” – tette hozzá a 444.hu főszerkesztője.