images.jpg„Ha úgy néznék ki, mint te, inkább megölném magam!” – olvasható a kegyetlen mondat egy Facebook-profilkép alatt. Ehhez hasonló meggondolatlan megjegyzések mára elszaporodtak, egyre több fiatalt kergetnek a halálba. A cyberbullying, vagyis az online bántalmazás egy új keletű, brutális probléma. Veszélyes öngeneráló folyamat, zaklatással, molesztálással, tabuk nélkül.  Vajon az internet képes átalakítani a szociális érzékenységet?

 

 Az internet és a közösségi oldalak hatalmas előnye, hogy bárkinek elérhetővé válik a világ. Találhatunk elkóborolt kedvenceket, állást, vesedonort vagy barátot és szerelmet. A sikertörténetek folytatása időnként tragédiába csap át, azonban az árnyoldalakat ritkábban látjuk. A kiegyensúlyozott élethez hozzátartozik a társas lét, de mi történik akkor, ha kitaszítanak és elfordulnak az emberek tőlünk?

A 15 éves Amanda Todd drámai esete bejárta a világot. A személyiségfejlődés kritikus korszakába érő lány megismerkedett egy férfival az interneten, aki pillanatok alatt elérte, hogy bizalmas viszonyba kerüljenek. Rávette, hogy meztelen fotót küldjön magáról, ez pedig eljutott a lány barátaihoz. Ezek után Amandát környezete megbélyegezte, folyamatosan szekírozta, nem törődve szavaik következményeivel.

Ismerősei az általuk narcisztikusnak vélt tettet online kommentárokkal, majd a teljes kirekesztéssel büntették. Eközben a tinédzser tudatába beleégtek a szavak, és önértékelése szélsőséges módon átalakult. Eltorzítva gondolt magára, hiába próbált kitörni a skatulyából, úgy érezte, nem maradt más lehetőség. Öngyilkos lett. A bántalmazottak helyzete speciális: nem a gyenge jellemük, hanem a folyamatos atrocitások miatt. Eljön az a döntő pillanat, amikor már nem próbálnak küzdeni az offenzív és gyötrő szavak ellen, hanem elhiszik.

facebook-eye.jpgHol vannak ilyenkor a szülők és tanárok? A cyberbullying jelensége előbb okoz az áldozatoknál lelki sérüléseket,
 ezek fizikai megnyilvánulásai később jelentkeznek, így nehezebb észrevenni. Magyarországon a szülők tájékozatlanok az internet szocializációs hatásait illetően, derül ki a 2010-es EU Kids Online kutatási eredményéből. Szerencsés helyzet az, ha a szülők felismerik, hogy a gyermeküknek megváltozott a viselkedése, mivel valahogyan csillapítani akarja a depressziós állapotot. Mivel az elkeseredésnek ezer variációja van, így korán sem olyan egyértelmű feladat a szülőnek feltárni az okokat. Kinek lenne az az első gondolata, hogy gyermeke szomorúságát internetes zaklatás okozza?

Az, hogy elborzadó tekintettel olvassuk a cyberbullying prédáinak történetét, még nem elég. Elszörnyedő arcunkat, nyitott szemekre és fülekre kell cserélni, hogy időben közbe léphessünk. A szűk közegen túl, a probléma megelőzésese és orvoslása nemzetközi összefogás kérdése, de kompetens szakérők bevonása a magyarországi prevencióba szintén elengedhetetlen. Éppen ezért a társadalmi felelősségvállalást és tudatos médiafogyasztást tevékenységében mindvégig hangsúlyozó KommON BME Kommunikációs Szakkollégium április 23-án ’Van képed hozzá?! – Konferencia az online bántalmazásról’ címmel egyedülálló programot szervez, ahol párbeszédre szólítja fel a média és civilszervezetek munkatársait, valamint szülőket és pedagógusokat, hogy közösen elinduljunk a megoldás útján. Meghívott előadóink között jelen lesz Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője; dr. Baracsi Katalin, a Safer Internet Program képviselője; Christopher R. Martin, kommunikációkutató; Schmidt Andrea, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója és dr. Dojcsák Dalma, jogász.


A bejegyzés szerzője a KOMMON kommmunikációs szakkollégium tagja.

2013. április 23. 14:00

Van képed hozzá?! – Konferencia az online bántalmazásról

Magyar Telekom Székház (1013 Budapest, Krisztina körút 55.)

 

Részvételi szándékát, kérjük, a cyberbullying.kommon@gmail.com-on jelezze!

facebook.com/vankepedhozza

kommon.bme.hu/kozosseg/konferencia

logo_narancs_f.jpg