Ismét a közösségi média reagált a leggyorsabban, ezúttal a kedd éjjel fél 1 körüli földrengésre. Például az Index újdonsült Facebook-oldalán számtalan komment érkezett szinte a rengés után azonnal. A hagyományos oldalak közül a leggyorsabb az Időkép volt, aztán magához tért Index és a HVG is. A foldrenges.hu portál azonnal lehalt. Az MTI az eset után 1 órával adta ki az első rövid hírét. Az Origo még mindig alszik (01:40). Pintér Sándor SMS-gépe pedig még nem indult be.

foldrenges.jpgForrás: http://emsc.eu

A Facebookon azonnal elterjedt a földrengés híre, először a saját állapotfrissítésekkel, majd a hírportálok cikkeinek megosztásával. Egy-egy cikkre percek alatt több száz like érkezett.

A közösségi médiával versenyezni nem lehet, pont ezért is érdemes ott is aktívan jelen lenni. A közmédia még a márciusi hókáoszból sem ocsúdott fel:sem a hirado.hun sem annak Facebook-oldalán, vagy éppen az MTVA központi oldalán sincs semminemű mozgolódás. 

Az MTA szeizmológiai intézete is a Facebookon reagált – mást nem is tehettek, hiszen a semmire sem felkészített hivatalos weboldaluk percek alatt lehelt. Az első hivatalos, nem külföldi információ is innen való: bejegyzésük szerint 0:28-kor 4,8-as rengés volt Heves környékén. Az epicentrumban károk is keletkeztek. A katasztrófavédelem csak 1:59-kor reagált honlapjánA Heves a megyei online sajtó, a HEOL még alszik (2:37).

Az első mémre se kellett sokat várni, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azonnal lecsapott a témára. Aztán jött a többi is.

UPDATE: Az Origo 2:45-kor élesítette saját cikkét.