Nívódíjat adott egy kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató szakdolgozatának elismeréseként a Magyar Telekom. A Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Csizmadi Csilla kutatása azt vizsgálta, hogy az óvodás korú gyerekek hogyan viszonyulnak a modern mobilkommunikációs eszközökhöz: táblagépekhez, okostelefonokhoz, számítógépekhez és televíziókhoz – írja a SzegedCafé.

szegedcafemobilkomm.jpgA díjátadó (Fotó: SzegedCafé / Kuklis István)

„A Kommunikáció- és Médiatudományi tanszék célja az volt, hogy valamilyen formában a diplomán túl el tudja ismerni azokat a hallgatókat, akik valamilyen mobil- és/vagy közösségi kommunikációs témában kiváló szakdolgozatot írnak. Olyan dolgot szerettünk volna tenni mellé, amit más egyetemen nem kaphat meg a hallgató” – mondta el Balogh Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója.

Végre! – nekem ez volt az első gondolatom a Nívódíjról, és ugyanezt éreztem akkor is, a mobilappot fejlesztő szegedi kommunikáció szakos hallgatóról olvastam. Mert hogy, a kommunikáció szakos hallgatókat mindig büfészakosnak gúnyolják, és az egyetemi karok és szakok közötti élcelődés első számú célpontjai ők: a „kom szakosok”. (Ha már Szeged: érdemes megjegyezni, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkarán szó szerint a büfé mellett vannak a kommunikáció szak termei. Ez gyakran csak olaj a tűzre, ha civódásról van szó.)

Vélhetőleg a Magyar Telekomot nem ez motiválta abban, hogy  200 ezer forintos mobilnet-előfizetéssel ismerjen el egy, a mobilkommunikáció területén szakmai munkát végző egyetemistát. De mindenképpen előremutató az, hogy akkor, amikor jóformán kiszállít az állam a kommunikáció- és médiatudomány szakok finanszírozásából, megjelenik egy multi a kommunikáció szektorból és ösztönzően áll be egy-egy egyetem képzése mögé.

kommunikacios_szak_nivo_dij_07.jpg Ő az első, aki az Alfa-generáció mobilozási szokásait kutatta
(Fotó: SzegedCafé / Kuklis István)

Más egyetemi szakoknál ez már korábban és aktívabban elindult, de talán a kommunikáció szakoknál is láthatunk majd több efféle támogatást, elismerést. Igény lenne rá.

(x) A cikk elkészülését nem támogatta a T-csoport.