A hazai vitakultúra fejlesztésén egyre több szervezet dolgozik az utóbbi években, ám eddig nem voltak a szélesebb közönség számára is elérhető, közérthető anyagok. Egy ausztrál reklámszakember gyerekeinek magyarázta az érvelési hibákat, amikor rájött, hogy szakszavaktól mentes, közérthető magyarázatokra van szükség. Létrehozta a Your logical fallacy is.com oldalt, aminek nemrég elkészült a magyar változata. A te érvelési hibád.com ugyan még fejlesztésre szorul, remélhetőleg hozzájárul a kritikus gondolkodás terjesztéséhez és a vitakultúra fejlődéséhez Magyarországon.

Fejleszteni kell a vitakultúrát Magyarországon

Magyarországon nem fejlett a vitakultúra, bár az elmúlt évtizedben egyre több középiskolai és egyetemi program indult, amelyek célja, hogy a fiatalok elsajátítsák a vitázás és az érvelés alapjait. Ilyen kezdeményezések a Szóval?! országos vitaverseny középiskolásoknak, a Budapest Open nemzetközi bajnokság egyetemistáknak, valamint a vitázást és érvelést oktató kurzusok és vitaklubok az egyetemeken.

logika.jpeg

Az érvelés fejleszti a logikát és a kritikus gondolkodást. Ha meg akarjuk győzni a másik felet, akár mindennapi beszélgetésekben, akár vitahelyzetekben, nem elég az, hogy az állításaink igazak. Bárkivel előfordulhat, hogy logikai buktatók miatt nem éri el a célját, épp ezért fontos, hogy minél többen megismerjék a leggyakoribb érvelési hibákat.

Végre van közérthető magyarázat az érvelési hibákról

Jesse Richardson ausztrál reklámszakember éppen gyerekeinek magyarázott az érvelési hibákról, amikor szembesült azzal, hogy milyen nehéz bonyolult fogalmak és szakkifejezések nélkül beszélni azokról. Ez a felismerés nagyszerű projekthez adott ötletet: Richardson pármondatos, közérthető magyarázatot írt a leggyakoribb érvelési hibákról, és szórakoztató példákat is keresett. Az eredmény az angol nyelvű Your logical fallcy is.com oldalon látható.

Külön érdekesség, hogy mindegyik hibához készült egy-egy ikon, ami segít megjegyezni, hogy mit takarnak a megnevezések. Pár hete a magyar változat, A te érvelési hibád.hu is elérhető. Ha észrevesszük, hogy egy ismerősünk gyakran elkövet egy bizonyos érvelési hibát, csak el kell neki küldeni a hibára mutató linket, és máris a racionális gondolkodás terjesztői közé sorolhatjuk magunkat.

érvelési új.jpg

Le a manipulációval!

Az érvelési hiba az állítás valóságtartalmától független hiba: ilyen például a közvélekedésre hivatkozás, az állító kérdés és a bizonyítási kényszer áthárítása. Bár az érvelési hibák racionálisan valójában nem meggyőzőek, pszichológiai okokból mégis annak tűnhetnek, főleg, ha az érvek érzelmekre vagy hitelességre apellálnak. A következő érv például a szánalomkeltéssel próbál meggyőzni: „Tanár úr, bár a vizsgadolgozatom nem sikerült nagyon jól, kérem, hogy mikor osztályoz, vegye figyelembe, hogy mindkét szülőm súlyos beteg és a testvéreimre is nekem kell felügyelnem. Ha Ön is megbuktat, elvesztem az utolsó lehetőségemet is, hogy bent maradjak az egyetemen.”

A mindennapi beszélgetésekben a közvélekedésre hivatkozással is gyakran találkozhatunk, például: Mindenki tudja, hogy a nők sokkal hisztisebbek, mint a férfiak.” Akadnak szatirikus példák is: „Együnk ürüléket: sok milliárd légy nem tévedhet!” Bizonyos helyzetekben a beszélők szándékosan követik el a hibákat, amelyek a manipuláció kiváló eszközei. Nemcsak mások meggyőzése érdekében, hanem mások érvelésének kritikus vizsgálata miatt is jól jön, ha azonosítani tudjuk a leggyakrabban előforduló hibákat.

A magyar nyelvű oldal egyelőre félkész állapotban van: több hibának csak az ikonja látható, de ezekre nem lehet kattintani, így sem a hibatípus neve, sem definíciója nem jelenik meg.(Update: már működik.) Ezenkívül zavaró, hogy az egyik hiba megnyitása után nem tudunk visszalépni a főoldalra. Reméljük, hogy a fejlesztők hamarosan javítják ezeket a hiányosságokat, így a magyar közönség is megismerkedhet a leggyakoribb érvelési hibákkal.

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésed, akkor ajánljuk Margitay Tihamér Az érvelés mestersége című könyvét, amiben részletesebben olvashatsz az érvelési hibákról.

Fotók: 1 2