Ha te is épp munka után kutatsz és lázasan bújod az álláskereső oldalakat, de már eleged van az egészből, akkor jó helyen jársz. Íme néhány tipp, hogy hogyan vadássz munkára, és még a Facebookozást sem kell felfüggesztened közben! 😉

Regisztrálva vagy Facebookon, Twitteren, Tumblren, lájkolod a képeket, osztod a gifeket, és mégsem próbáltál még állást keresni velük? Akkor itt az ideje elkezdeni! A közösségi oldalak tömegével kínálják a munkalehetőségeket, csak tudni kell, hogyan keresd. Az alábbi ötletek segítenek neked, hogy igazi taktikus közösségi médiázóvá válj.

A Mashable által összeállított lista ugyan nem ezt a sorrendet állította fel a lehetőségek között, Magyarország azonban kis elmaradásban van és még mások az erőviszonyok a lenti közösségi médiás oldalak között. Mi a magyar viszonyokhoz igazított sorrendet mutatjuk:

Facebook

1. Lájkot az oldalaknak!

A legtöbb cég ma már aktív Facebook jelenlétre törekszik. Többek között a munkalehetőségeket is közzé teszik az oldalukon, ami a megosztásokkal több ezer emberhez jut el. Nekik is jó, mert emberek egy széles skáláját érik el, neked pedig az jó, ha lájkolod őket és az üzenőfalon rögtön értesülsz is ezekről.

2. Nagytakarítás

A „background check”-kel szerintem ma már mindenki tisztában van. Amint jelentkezel egy állásra – mindegy, hogy a Facebookon, vagy újságban leltél rá – rögtön az önéletrajzod után a profilodat fogják csekkolni. Ezért nem árt, ha mielőtt felveszed a kapcsolatot a munkaadókkal, ellenőrzöd a felhasználódat. Használd bátran az adatvédelmi beállításokat és rejts el mindent, ami csak egy kicsit is kellemetlen lehet jövőbeli főnököd előtt. Másrészről viszont a szakmai adatokat, mint a tanulmányok munkahelyek fül, érdemes feltölteni adatokkal és nyilvánossá tenni. Egy szóval: szakmai info: „Nyilvános”, minden más: „Ismerősök”.

Facebook-Privacy.jpg

3. Találkoztál már a „Szakmai készségek” füllel?

Ha még nem, akkor irány a Facebook, a „Munkahelyek és tanulmányok” alatt ott vár kitöltésre készen. Hajrá!

A Facebook tűnik a legjobb választásnak Magyarországon, ha közösségi oldalakon nézel munka után. Egyrészt nincs nehéz dolga az embernek, mert több ezer oldal és csoport szakosodott erre, külön városokra és munkakörökre is specializálódva. A legismertebb talán a Szárnyas Fejvadász, több mint 140 ezer követővel. Másrészt különösebben keresni sem kell őket, mert a jobb oldali hirdetés-sávban és itt-ott az üzenőfalon ajánlott oldalként ők keresnek meg minket.

LinkedIn

Ez az oldal pontosan erre lett kitalálva. Regisztrálj és használd ki!

1. Építs kapcsolatokat!

Ide mindenki a szakmai előrelépés reményében regisztrált, ezért ne hezitálj felvenni a kapcsolatot idegenekkel! Azon túl, hogy hasznos tanácsokkal láthatnak el, lehet, hogy a kapcsolati tőke még mindig fontos tényező. Két azonos tudású ember közül szívesebben veszik fel azt, akit a kolléga ajánlott és ismer, mint a teljesen ismeretlent.

2. Aki keres, az talál

A LinkedIn-en ez igazán nem nehéz feladat. Külön keresősáv áll rendelkezésre állásoknak, de ha már unod a kulcsszavas keresést, akkor a munkaterületek listájából kiválasztva a neked tetszőt, máris egy listát kapsz az aktuális lehetőségekről.

linkedinsuit.gif

3. Megosztás = feltűnés

Nicole Williams karrier specialista szerint minél több tartalmat osztasz meg, annál valószínűbb, hogy felfigyelnek rád. A megosztás ugyanis sokat elárul a tudásodról és ismereteidről.

4. A több a jobb

Sorolj fel minden egyes helyet, ahol dolgoztál vagy tanultál, és minden egyes területet, amelyről szaktudással rendelkezel és jártas vagy benne. A fejvadászok számára sokkal vonzóbb az olyan ember adatlapja, akinek van mivel feltöltenie a rubrikákat.

Nálunk viszonylag későn kezdték mind a cégek, mind a magánemberek használni a LinkedInt, 2013-ban azonban hirtelen megduplázódott a felhasználók száma és a munkaadók is felfedezték az előnyeit. Például azt, hogy a szakmai tudást illetően sokkal alkalmasabb background check-re, mint a Facebook, mivel a LinkedInen más felhasználók megerősíthetik, hogy az illető valóban rendelkezik-e az általa megjelölt képességekkel, vagy sem. Már minden Magyarországi nagyvállalat jelen van és aktívan használja az oldalt. Érdemes regisztrálni!

Twitter

1. A keresősáv azért van, hogy használd!

Gondold át, milyen munkát szeretnél és keress a kulcsszavakra. Mindig érdemes beírni, hogy „állás”/”munka”, és hogy „felvétel”, aztán jöhet az összes kritérium, ami az álommelódat jellemzi. Budapesten szeretnél dolgozni? Akkor ez lesz a következő kulcsszó, amit beírsz.

2. Mindenki kedvence, a hashtag

Itt igazán a hasznodra lesz. Egyre több cég keres a közösségi oldalakon munkaerőt. Nem véletlen: itt érik el a legtöbb és legkülönbözőbb embereket. Ha a kulcsszavak elé hashtaget is illesztesz, megtalálod az erre vonatkozó felhívásokat.

twitter-hashtag.jpg

3. Tweetelj, tweetelj, tweetelj!

Az sosem árt, ha szakmabeliekkel tartod a kapcsolatot. Ki tudja, talán a jövőbeli kollégáidról beszélünk. Kövess cégeket, embereket és ne ódzkodj egyszer-egyszer tweetet is küldeni nekik; ettől tűnsz ki és vesznek észre. De még mielőtt mindezt megteszed: nincs annál kínosabb, mintha leendő munkaadód arcon pörgős bulifotókkal találja szembe magát az oldaladon. Először nagytakarítás, aztán kövess!

4. Tudd, kit kell követni!

A Twitteren lehet találni olyan felhasználókat, amiket kifejezetten munkalehetőségek hirdetésére hoztak létre. Ilyen például az Ügynökségi meló, vagy az Álláskereső közösség nevű oldalak. Ha őket látod, érdemes a „Follow”-ra kattintani.

Magyarországon a Twitteren még nincs kifejlődött kultúrája az álláskeresésnek. A nagy munkaközvetítők többsége ugyan rendelkezik felhasználóval, de ezek a profilok mind aktivitásukban mind a követők számában elmaradnak a Facebookos jelenléttől. Csak példaként, a Fürge Diák diákmunkaközvetítőnek Twitteren 74 követője van, míg ugyanez a szám Facebookon 25ezer felett van. Nem mindegy.

Tumblr

Egy kicsit talán nehezebb lesz kihámozni a gif-áradat közepéből, de akár még a Tumblrön is találhatsz állást.

1. A kulcsszavas keresés mindenhol barátod

Egy kicsit talán nehezebb lesz kihámozni a releváns találatokat a gif-áradat közepéből, de akár még a Tumblrön is állásra bukkanhatsz.

2. Tumblizz!

A személyiségedről, az érdeklődéseidről, a kreativitásodról, az íráskészségedről, az ismereteidről és tudásaidról nem is árulhatnál el többet az interneten más módon.

Talán ez használható a legkevésbé munkakeresésre, főleg Magyarországon. A „munka” és „állás” kifejezésekre keresve is nagyrészt csak vicces/érdekes képek, gifek, bejegyzések érkeznek és ezek között minimális számban bújnak meg az értékes találatok. Ráadásul hiába igaz az, hogy a blogod sokat elárul rólad, de a HR-esek még elsősorban a Facebook profilokat ellenőrzik.

Pinterest

Jól látod: Pinterest. Bármilyen meglepő is, még ez az oldal is segítségedre lehet…

1. Például az önéletrajzod egyedivé tételében

 Az önéletrajznál nemcsak a tartalom fontos. Bizonyos állások esetén, főként kreatív munkakörökben a megjelenítése szinte ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az, hogy mi szerepel benne. A Pinterest segít ötletet gyűjteni, hogy színesebbé tedd az önéletrajzod.

9cd5a0b9.jpg

A Pinterest Magyarországon is elterjedt, bár elsősorban a nők körében, akik szeretnek szép, kreatív, érdekes ötleteket nézegetni és ezekből meríteni. Nem ártana a fiúknak sem, hiszen a Pinterest ugyan csak a munkakeresés utolsó lépéseihez járul hozzá, de erre épp olyan jól használható Magyarországon, mint bárhol máshol.

Ha eddig tanácstalan voltál, most már nincs más dolgod, mint ezeket végigcsinálni. Sok sikert!

Fotó 1 2 3 4