Sűrű időszakon vagyunk túl a magyar médiapiac híreit illetően. Újságírók, tulajdonosok és blogok jöttek-mentek, újabb szöget ütöttek a fizikai formátum koporsójába, de azért még vannak, akik látnak benne fantáziát. Tavaly decemberi összefoglalónk után újra összeszedtük a legfrissebb változásokat.  

Szabadesés

Tovább folytatódik a HVG példányszámainak zuhanása: hét év alatt olvasóinak több mint felét elveszítette. A napilapok közül a Népszabadság és a Magyar Hírlap is 10% fölötti visszaesést produkált egy év alatt a hazai újságok terjesztését ellenőrző MATESZ első negyedéves statisztikái alapján. A hetilapok között a 168 Óra és a Heti Válasz számai tűnhetnek még biztatónak, de az előző negyedévhez viszonyított, valamint a tavalyi év azonos időszakához hasonlított mutatók közül ők sem tudtak mindkettőben növekedést felmutatni. A pletykalapok sem hasítanak, csökkenő példányszámokat könyvelhet el a HOT!, Best, Story, Blikk kvartett is, egyedül a Bors araszol felfelé, a női magazinok (Nők Lapja, Kiskegyed) viszonylag jól tartják magukat. Bővebben itt olvashatnak róla.

 

Eldőlt a Sanoma sorsa

Egy éven át találgatták, hogy ki lesz a Sanoma Media Budapest új tulajdonosa. Egy időben úgy hírlett, hogy Fidesz-közeli médiabirodalom is szemet vetett a kiadóra, illetve olyan cégek neve is felmerült, mint  a Magyar Telekom, a Central European Media and Publishing (CEMP), a román piacon a Sanomát felvásárló Burda International, a Wizzair tulajdonosa és az RTL Klub. Április végén kiderült, hogy a Centrál Group pénzügyi cég vette meg a budapesti médiavállalatot. Gerő Viktor, a Centrál Csoporthoz tartozó Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő partnere szerint a cél az, hogy hosszú távon tovább üzemeltessék  a Sanomát. Arról viszont még nem döntöttek, hogy lesz-e bármiféle átalakítás vagy bővítés.

444: Új tulaj és nők!

Sikerült befektetőt találnia a kormánykörökben csak „komolytalan bulvárblog” néven illetett portálnak, adta hírül a Kreatív. A kisebbségi tulajdonrészt egy amerikai befektetőcsoport, a Media Development Investment Fund kaparintotta meg, mely elsősorban fejlődő piacok induló médiavállalkozásaiba szeret invesztálni. Az újság finanszírozásával kapcsolatban Kardos Gábor vezérigazgató nemrég több lehetséges üzleti modellt is felsorolt a Média Hungary konferencián mint a  számára járható utat, de egyik mellett sem foglalt határozottan állást. A többségi tulajdon továbbra is marad a szerkesztőség kezében.
De ennél talán még fontosabb, hogy végre felhígul a hímdominancia a portál háza táján! A Feminfo csapata, akik nőkről szóló és nőket érintő közéleti eseményeket vesznek górcső alá, origós és cinkes bloguk után a 444-en is megjelennek mostantól – nem csak Bede Márton legnagyobb örömére.

Keringő

Közben megvan az első távozó is a 444 öltözőjéből Kerner Zsolt személyében, az egy éves hírportál eddig inkább elcsábította az újságírókat a konkurenciától. Utolsó cikke május 9-én kelt az oldalon, az elválás tányérdobálás nélkül történt.

Szegényebb lett a vs.hu is: Pohly Ferenc, az oldal (most már csak ex-) operatív igazgatója hagyja el a dinamikus dizájnú portál. Hivatalos krónika szerint közös megegyezéssel döntöttek az elválás mellett, de a hírt megíró Cink információi szerint a vezetőségen belüli ellentétek állhattak a háttérben.

Baksa Roland is a váltás mellett döntött, ő a hvg.hu gazdasági rovatát fogja vezetni ezentúl. Ha valaki mindenáron szeretne összeesküvés-elméletekről fantáziálgatni az újságíró-társadalom belterjességéről,  akkor most az ő pillanata következik: Baksa útja az Indextől indulva az Origón át vezetett a hvg online szerkesztőségéhez. Vajon kinek állhatott ez az érdekében?!

A Vastagbőr politikai blog az Indexet maga mögött hagyva másik megjelenési felületre vált. Szolgálati közleményben tudatta a mit sem tudókat, hogy az Átlátszó csapatába igazolt át.

Stohl Buci is költözik, őt a TV2 csábította el az RTL Klubtól, ahol egy ideje már parkolópályán volt. A Blikk szerint egy új műsort fog vezetni, amire őszig még várnunk kell.

Megírják

Nem úgy, mint a Magyar Krónikára! Már csak két hetet kell kibekkelnünk pünkösdig, hogy kezünkbe vegyük Kerényi Imre kiadványát. 980 forintba fog kerülni, az első tízezer példányos dózisnak fele része közintézményekhez kerül, a többi viszont szabad préda az újságos standokon. Hogy végül lesz-e benne pitypang vagy sem, arról eltérő információkat csepegtetnek – lehet ez is a marketing része, mint ahogy a buzilobbizás!

Sorcsere

A stop.hu háza táján nem aprózták el a dolgokat: az egész fővárosi szerkesztőgárdának cakkumpakk kiadták az útját. Na nem kell megijedni, az oldal zavartalanul működik tovább. Sőt, Facebookon rátaláltunk Trencséni Dániel felelős szerkesztő álláshirdetésére is, amiben pályakezdő újságírókat toboroz gyakornoki programra.

Ingyé’

Ellenzéki oldalon is mozgolódnak kiadványügyben: Mesterházy Attila egy rádióműsorban lebegtette meg, hogy ingyenes lap indítását fontolgatja az MSZP. Megbízhatóan szállította mellé a finom simicskázást is, merthogy a jobboldali mágnás tulajdonában lévő Metropol ingyenességét hozta fel indokként. Igencsak optimista gondolatok ezek, hiszen kérdés, hogy a starthoz szükséges százmilliókat  honnan sikerülne előteremtenie a csúcsformán kívüli szocialista pártnak.

Képek:
1 2