Az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt hétfőn váratlanul kirúgták. A független újság főszerkesztőjének távozása mögött politikai okok állhatnak. Ennyit a sajtószabadságról és a független médiáról? A magyar média mindenesetre nem hagyta mindezt szó nélkül: kedd délután több ezren tüntettek a sajtószabadságért. A németek közben a Telekomot támadják.

Hétfőn váratlanul kirúgták az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt, aki 12 éve dolgozott a lapnál. Helyére a négy éve a lapnál dolgozó Pálmai L. Ákos került, aki korábban a Televíziós és Webvideó üzletág irányítója volt. Az Origo közleménye szerint közös megegyezésről van szó, a történteket pedig azzal indokolták, hogy a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva döntöttek a tartalomirányítási szervezet átszervezése mellett. A 444 szerint azonban nem Sáling teljesítményével volt gond, a kirúgás mögött egyértelműen politikai okok állnak, amihez a Lázár János kétmilliós hotelszámlájáról szóló cikkek is hozzájárultak.

Közös megegyezéssel, nyomásra

Kedden Sáling azt nyilatkozta, hogy valóban közös megegyezés történt, de nem önszántából távozott. Hozzátette azt is, hogy szakmai hibát nem vétett a szerkesztőség, és ugyan nem erősítette meg, hogy politikai nyomás hatására kellett távoznia, nem is cáfolta azt.

10407838_738030339581227_2047639067358592870_n.jpg

A Kettős Mérce blog kezdeményezésére Facebookon szerveződött a tüntetés a szerkesztőség Dob utcai székháza elé. A tüntetés neve találó: Egy nappal Magyarország Fekete Hétfője után. A tiltakozást csak kedd reggel hirdették meg, a magyar sajtómunkások mégis szép számban jelentek meg. Délután 5-kor körülbelül 300-an gyülekeztek a székháznál, köztük az Origo szerkesztősége is, ahol felolvasták a szolidaritást vállaló szerkesztőségek álláspontját. Ilyet írt többek között az Index, a 444 és a HVG is. A párezres tömeg ezután a Nagykörúton átvonult a Kossuth térre.

A 444 újságírója beszélt az Origo szerkesztőségének egy tagjával. Ő Fidesz-sajtótájékoztatóhoz hasonlította a történteket: semmire nem kaptak választ, és mintha egyetlen őszinte szó sem hangzott volna el. A tüntetésről az Origo is közvetített, bár sikerült elég tömören összefoglalniuk az eseményt.

Igaz, ők legalább közvetítettek. Nem úgy, mint a magyar közszolgálati televíziók, akik elegánsan hallgattak a botrányról. Mondjuk volt fontosabb téma: például, hogy rezsicsökkentésből lehet venni zenélő biciklit is.

 

 

Elmennek

A tüntetés mellett az Origo egy nap alatt vesztett el egy partneri kapcsolatot, egy alapítót, és még a német Telekomot is magával rántotta.

A korábban az Origoval partneri kapcsolatban álló Jégkorongblog ezt üzente az Origonak:

“Kedves címzettek!

Ezúton tájékoztatom önöket, hogy a Jégkorongblog azonnali hatállyal felmondja az Origóval kötött együttműködési megállapodást. Kérem, hogy híreinket a hírfolyamban a továbbiakban ne szerepeltessék és a partneri együttműködés során alkalmazott technikával a továbbiakban ne vegyenek át cikket a jegkorongblog.hu (jkb.hu) oldalról”

György Péter alapító pedig hamarosan hivatalosan is bejelenti: otthagyja az Origot. György Péter készítette elő az Origo 1998-as indulását, és azóta is aktívan részt vett a kiadó cég döntéseiben. Sáling Gergő kirúgása azonban mélyen felháborított és távozásra ösztönözte. György Péter a 444-nek azt nyilatkozta: „elmondhatatlan aggodalom van bennem a magyar online újságírók iránt”.

Eközben Németországban

Az Origo anyavállalata, a német Telekom ellen lázadtak. A német zöldek felháborítónak találták, hogy a Telekom engedett a kormány nyomásának és a demokrácia megcsonkítását látják Orbán tetteiben.

Nemcsak az Origo újságírói néznek bizonytalansággal a jövő felé. A történtek az egész magyar médiát kétségbe ejtették. A tüntetés szervezői szerint lesz még folytatása a megmozdulásnak.

Frissítés: A Lázár-cikkeket szerző Pethő András is felmondott.

Fotó