Tavaly indíthatott utoljára OKJ-rendszerben is akkreditált újságíró képzést a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által működtetett Bálint György Akadémia. Évtizedekig tanulhattak itt azok, akik érdeklődtek a terület iránt, de egy éve semmit sem hallani a szakmai műhelyről. Teljesen eltűnt vagy feltámad még hamvaiból? Milyen alternatívák vannak még? Megkerestük a legfontosabbakat.

A „Hogyan lehetek újságíró?” kérdést elég sokan felteszik maguknak, aztán legtöbben a kommunikáció szakokat választják, akkor is, ha azok sokszor kifejezetten elmondják a lehető hallgatóknak, hogy itt sok elméletet fognak tanulni, nem újságírást. A kérdés ráadásul egyre több formában jelenhet meg, hiszen az új média térhódításával létrejöttek olyan foglalkozások is, amelyek korábban ismeretlenek voltak, az álláshirdetésekben szereplő pozíciókat pedig sokszor még azok is nehezen tudják pontosan behatárolni, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a változásokat.

Merre induljon el az, aki esetleg szerzett már egy diplomát más területen, és nem szeretne újabb három évig randevúzni Habermas műveivel, esetleg kommunikációs modelleket másolni a tábláról, vagy éppen a szorgalmasabb évfolyamtárs jegyzeteiből? Más kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán kifejezetten újságírónak tanulni, de ez külön bejegyzést érne. Összeszedtük a legfontosabb, nem egyetemi szintű képzéseket.

Sanoma 

A Sanoma Média Akadémia idén novemberben már hetedik alkalommal indítja el a két féléves képzést. Képeznek itt újságírót, online és magazinszerkesztőt, megismerkedhetünk kreatív írástechnikákkal is. Várják a bloggereket és stylistokat is. Húzóneveknek szánt oktatók: Vass Virág, ifj. Vitray Tamás, Schäffer Erzsébet.

TV2 

A TV2 Akadémián is indul kurzus szeptemberben, 2015-ben pedig már szerkesztő-riporteri és műsorvezető képzést is indítanának. Ez a képzés, ahogy a Sanomáé sem, nem akkreditált, azonban Magyarországon nincs szükség a magyar állam által elismert végzettségre az újságírói állások betöltéséhez.

MÚOSZ

Ezzel szemben MÚOSZ honlapján fellelhető legfrissebb információk még tavalyiak, és jelentkezni sem lehet sehol a Bálint György Akadémia képzésére. Külön honlapja sincs, mindössze egy apró kategóriát szenteltek neki a muosz.hu-n. Ebből aztán könnyen arra következtethetünk, hogy ennek az iskolának befellegzett, pedig nem.

akademia.jpg

Az iskolában a tanulmányi ügyekért felelős Árkus Éva blogunknak elmondta, hogy hosszas tervezés után július végére már kész koncepciókkal állnak elő. Szeptember végén kezdődne az oktatás, kiegészülve olyan új kurzusokkal, mint a digitális újságírás, a blogdesign, a korábban is bevett órákon pedig még nagyobb hangsúlyt fektetnének a jogi tudnivalók megismertetésére.

Árkus szerint a cél, hogy ne csak írásra, hanem újságindításra is felkészítsék a hallgatókat. Ezeket persze a legalacsonyabb színvonalú szakközépiskolák prospektusaiban is olvashatnánk, viszont a MÚOSZ legalább megválogatja majd a tanárait: Árkus szerint a korábbi évek hallgatói visszajelzései alapján próbálták ismét felkérni azokat a szakmai mentorokat, akikről a legelismerőbben nyilatkoztak akadémisták. 

Kommunikáció szakra jelentkeztél, de nem tudod mit kezdj vele? 

Érdekel a média, pr, kommunikáció, de nem tudod hol kezdj bele?

Gyere el a szeptemberi Média 2.0 – Média- és kommunikációs Meetupra!

Meghívott előadók:
Varga Attila (Sixx), az Index újságírója, blogger

Tanács János, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója

A helyszín Budapesten lesz, a belépés ingyenes. Részletek hamarosan a meetup honlapján és a blogon.