Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a harmadik Kommunikációs- és média Meetupot, amelyre ezúttal közel négyszáz érdeklődő érkezett a szakmából és az egyetemekről egyaránt. Kolosi Péter és Sas István előadása is értő fülekre talált, úgy éreztük, ha kétszer ilyen hosszú előadást tartanak, még akkor sem elégítették volna ki a hallgatóság tudásvágyát.

Az első előadó Kolosi Péter, az RTL Klub hosszú ideje regnáló programigazgatója volt. Ő a bulvársajtó és a kereskedelmi televíziók együttéléséről beszélt, azt fejtegette, hogy milyen fajta szimbiózis, egymásra utaltság van a két szegmens között. A jelenséget rövid történelmi távlatba helyezte, bemutatva, hogy az elmúlt 15 évben a médiafogyasztási szokások megváltozásával, az internet széleskörűvé terjedésével és az emberek ingerküszöbének emelkedésével nagyban megváltozott a kapcsolat.

Elmondta, hogy ők az RTL Klubnál a látszat ellenére nagy hangsúlyt fektetnek a műsoraikban szereplők személyes jogainak védelmére, mert bár a legtöbb esetben ezek a szereplők tisztában vannak a közszereplői státusz veszélyeivel, de megpróbálják ezt bizonyos keretek között tartani. A bulvársajtóban gyakori botrányos esete kiteregetése gyakran nem találkozik az ő érdekükkel, és azt is kifejtette, hogy működhet egyfajta besúgói hálózat is a televízióknál, hiszen rengeteg olyan információ jelenik meg a lapokban nagyon hamar és nagyon pontosan, amely csak ilyen úton juthat ki szerinte a csatornáktól. Kolosi néhány mondat erejéig beszélt az RTL elmúlt időszakban kormánykritikussá vált híradójáról is, amely nézettségének növekedése szerinte annak is köszönhető, hogy olyanokat is sikerült tévé elé csábítaniuk, akik korábban a híradót ignorálták.

_MG_9892.jpg

Sas István egy felettébb szórakoztató és nagyon aktuális előadást tartott a mémekről, számtalan példával illusztrálva a hazai és nemzetközi mémkultúra legviccesebb kreálmányaival. Amellett, hogy előadása könnyed, közvetlen és szórakoztató volt, nemcsak nyomokban tartalmazott fontos tudást és információt is, hanem igyekezett mélyebb betekintést nyújtani a mém fogalmának kialakulásáról, annak változásáról és az internetes változatának sajátos tulajdonságairól. Itteni összefoglaló helyett tényleg érdemes inkább az egész előadást megnézni Youtube csatornánkon (a friss videókra még várni kell), garantált lesz a nevetés, valóban szórakozva lehet közben tanulni.

_MG_0103.jpg

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy mindenkinek köszönjük a részvételt, nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttetek. Mindenféle észrevételt, kritikát, kívánságot várunk itt kommentekben, emailben és a Facebook oldalunkon is. A Meetup most téli pihenőt tart, legközelebb várhatóan februárban találkozunk, de addig is maradjatok velünk, készülünk meglepetésekkel!      

_MG_0189k.jpg

_MG_0074k.jpg

Fotók: Deák Vera

A meetupon készült további képeket itt érhetik el.