A legtöbben nem félünk a telefonlehallgatásoktól. Tévesen azt feltételezzük, hogy átlagemberek beszélgetéseire senki sem kíváncsi, holott számos oka lehet valakinek belehallgatnia hívásainkba. Egy magyar startupcég, az Arenim Technologies nemcsak felhívta a figyelmet a veszélyre, de megoldást is kínált rá. Néhány dollárért cserébe garantált a védelem.

Az infokommunikáció és a kommunikáció nem szétválasztható, modelljeik egymásra épülnek. A szakmában sokat emlegetett, alaptézisnek számító Shannon–Weaver-modell például eredetileg elektronikára, információtechnológiára alapoz. A kutatópáros a Bell Telephone-nál tapasztaltak felhasználásával részletezte a kommunikatív folyamat elemeit, vagyis azt az útvonalat, amit az információ bejár a közlőtől a befogadóig. Az eredeti modell csak a csatornában feltételezte a zajt, de ma már bárhol felfedezhetjük a kéretlen elemet.

Az utóbbi hónapok lehallgatási botrányai felkavarták az egész világ közvéleményét, meg is növekedett az igény a biztonsági eszközök iránt. A magyar kézben lévő Arenim Technologies persze már a jóval ezelőtt sikeresnek könyvelhette el találmányát, a CryptTalk-szolgáltatást.

mel.jpg

„A mobilkommunikációt technikailag sajnos nagyon egyszerű lehallgatni. Az ipari megoldások nem olcsók, de relatíve könnyű hozzájutni olyan illegális berendezésekhez, amelyekkel bármely mobilfelhasználó hívásait vagy szöveges üzeneteit el lehet fogni. A profi megoldások mellett elérhetőek „házi készítésűek” is – ezek elkészítési módja ma már jól dokumentáltan hozzáférhető az Interneten. A CryptTalknak éppen ezek miatt van jelentősége – a lehallgatásra alkalmas rendszerek terjedésével egyre nő az igény a lehallgatás elleni védelemre” – mondta el megkeresésünkre Kun Szabolcs, vezérigazgató.

„Sokan vannak olyanok, akik – elsősorban céges alkalmazottként – komoly piaci értékkel bíró információkkal rendelkeznek, mint például pénzügyi adatok, üzleti tervek, termékfejlesztési adatok, találmányok, egyéb pénzügyi vagy jogi természetű bizalmas információk. Így könnyen akadhat olyan, aki vállalja az illegális kémkedést, ha úgy látja, hogy a megszerezhető információk anyagi értéke nagyobb, mint a lehallgató berendezésbe „fektetett” pénz. Értékes információi pedig nemcsak a multinacionális óriásvállalatoknak van, hanem rengeteg kisebb cégnek is miközben a világ valós idejű mobilkommunikációjának összesen kevesebb mint két százaléka van ellátva megfelelő védelemmel”.

A CryptTalk nem igényel speciális hardvert vagy külső hardveres elemet, és maximális biztonságot garantál hangminőség-romlás, illetve a felhasználói igények, szokások megváltoztatása nélkül. Ezen kívül, nem kötődik telefonszámhoz, telefonszolgáltatóhoz vagy hálózathoz, és támogatja a kliensoldalon kevert titkosított konferencia-beszélgetések lefolytatását központi kiszolgáló nélkül. Moduláris felépítése miatt gyorsan képes reagálni a biztonsági környezet változásaira. A CryptTalk Svédországból nyújtott szolgáltatás, így megbízható, független biztonsági jogszabályi környezetben működik.

Kép: 1