Miért vagyunk zavarban, ha a szexről beszélünk? Egy amerikai kutatás szerint talán azért, mert nincsenek megbízható adataink róla: az emberek hazudnak a barátaiknak, a szeretőknek, a doktoroknak, a felmérésekben, sőt, még saját maguknak is.

Seth Stephens-Davidowitz közgazdász, a Google volt kutatója megvizsgálta, hogy Google-keresésekkel milyen érzékeny, tabutémákkal foglalkozunk. Megnézte azt is, mit gondolunk ezek alapján a szexről. A saját kutatási eredményeit pedig az amerikai szexuális szokásokat is vizsgáló General Social Survey eredményeivel hasonlította össze.

 

 

7ba310e3bd8d9064b24e7cccd55abcf9.jpg

A General Social Survey szerint a 18 év feletti heteroszexuális amerikai férfiak évente átlagosan 63-szor szeretkeznek, míg a nők 55-ször. A férfiak 23 százaléka használ óvszert, míg a nők 16 százaléka védekezik. Stephens-Davidowitz szerint ez azt jelentené, hogy 1,1 milliárd óvszert adnak el évente, ám a Nielsen felmérése szerint mindez valójában csupán 600 millió darab.

Az is valószínű, hogy a házas emberek is túloznak. A 65 év alatti nős férfiak azt állítják, átlagosan hetente egyszer szerelmeskednek, és csupán egy százalékuk mondja azt, hogy az elmúlt egy év együttlét nélkül telt. A Google-keresések azonban egy kevésbé élénk képet mutatnak a házasságon belüli szexről: a legtöbb panasz ugyanis épp arról szól, hogy a házasságban nincs szex. A szexmentes házasság 3,5-szer gyakoribb keresés, mint a szerelemmentes házasság, és 16-szor több panasz érkezik arra, hogy a házastárs nem akar szexelni, semmint, hogy a partner nem hajlandó beszélgetni. 

A pénisz legyen kisebb, a mell nagyobb

A férfiak sokkal többet keresnek a Google-ben a nemi szervükkel kapcsolatos kérdésekre, mint más testrészükre, például a tüdőre, a szívre vagy a májra. Az, hogy hogyan tehetnék nagyobbá a péniszüket, előkelőbb helyet foglal el, mint a hogyan kell gitárt hangolni, omlettet készíteni vagy kereket cserélni. Leggyakoribb keresésük pedig a „Mekkora a péniszem?”. Megnyugtatásul: a keresések viszont azt mutatják, a nők ritkán aggódnak a partnerük mérete miatt. Természetesen igaz, amikor a nők a férfiassággal kapcsolatban panaszkodnak, az leginkább a pénisz méretét érinti – ez elsősorban mégsem a kis méretre vonatkozik. Sőt, 40 százalékuk szerint ellenkezőleg, a túl nagy méret a probléma. Ennek ellenére a keresések mindössze 1 százaléka foglalkozik azzal, hogyan lehet csökkenteni egy pénisz méretét.

A kinézet fontos a nőknek is, a méret itt sem lényegtelen: az Amerikai Egyesült Államokban élő nők több mint 7 millió keresést folytattak a mellimplantátummal kapcsolatban. A hivatalos statisztikák szerint évente mintegy 300 ezren át is esnek ezen a műtéten. Manapság Amerikában minden ötödik keresés a mellimplantátumokról szól. Van olyan trend is, ami megfordult: 2004-ben a fenékkel kapcsolatban a leggyakoribb keresés annak kisebbítése volt, 2010-től egyre többen kerestek a fenéknagyobbításra is, 2014-ben pedig már átvette a vezetést a nagyobb fenék.

Az eredmények alapján a nők elképzelései szinte teljesen egybeesnek a férfiak preferenciáival. A nagy fenekes pornófilmekre egyre többen keresnek. A nagy melleket is szeretik a férfiak, mintegy 12 százalékuk keres rájuk.

Hogyan szabaduljunk meg a férfimelltől?

Az, hogy ilyen témákra az interneten rákeresünk, saját magunkkal kapcsolatos bizonytalanságra utal. Nem gyakran beszélünk a férfiak bizonytalanságairól, ám a vizsgált keresések ezekre is rámutatnak. Az elemzett Google-adatok szerint a szépség és fitnesz témakörre a férfiak 42 százaléka, a fogyásra 33 százalékuk, míg a kozmetikai beavatkozásra 39 százalék keres. A mellekkel kapcsolatos hogyan kezdetű kérdés összes találata közül 20 százalék foglalkozik azzal, hogyan lehet eltávolítani a férfimelleket.

szex közben kifejezés mellé társítva a legtöbbször a fájdalom szó érkezett, a top öt közé a vérzéspisiléssírás és fingás szavak tartoznak még. A házasságnál 21 090 találat jelenik meg a szexmentes szóval karöltve, míg csaknem 3 000 plusz találat ennek szinonim kifejezéseivel, a szexéhessel és a nincs szexszel kereshető. 2 650 keresés mutat a szerelemmentes és 6 029 a boldogtalan házasságra. A pénisz kontextusba helyezése is népszerű, erre egy skálán elhelyezve 100 keresés mutat, a szívre 67, a fejre 40, míg az agyra csupán 5 kérdés jut.

Természetesen a nők is tesznek fel kérdéseket a nemi szervükkel kapcsolatban, elsősorban annak illatáról. A férfiak és a nők nagyjából egyenlő arányban keresnek párjuk nemi szervéről. A férfiak leggyakrabban arra keresnek rá, hogyan mondják el párjuknak, ha valami kellemetlen odalent, illetve arra is megpróbáltak már választ találni, hogyan lehet lebuktatni a csalfa feleséget – például az óvszer szagával.

 0b8efb3f6e22f5a85d2c8b3a5633e793.png

Nem minden tény, ami Google

Azonban ezekkel a keresési adatokkal vigyázni kell. Dan Ariely pszichológus szerint amennyire alábecsüljük a szex témakörét a valós életben, a Google-keresésekben épp akkora mértékben túlmagasztaljuk azt. Véleménye szerint a Google azt tükrözi, amit az emberek nem tudnak, és amikről extra információkra van szükségük. Ha omlettet szeretnél készíteni, egyszerűen megkérdezed az egyik rokonodat annak módjáról – ellenben, ha pénisznövelőről érdeklődnél, inkább az internethez fordulsz. A Google ráadásul nem tér ki minden gondolatra, amely az emberek eszébe jut.

A szexszel kapcsolatban viszont csupaszra vetkőzünk a Google előtt: egyedül ülünk a számítógép előtt, így semmi sem ösztönöz bennünket hazugságra. Bátran fel tudjuk tenni azokat a kérdéseket, amelyek nyomasztanak bennünket – akár magunkkal, akár a partnerünkkel kapcsolatban.

Ábra 1, 2