Az ugye megvan, hogy álló helyzetben tartott telefonnal csak a barbárok fényképeznek, annál meg már tényleg nincs nagyobb amatőr, aki még videót is így készít? Ez a közhely egyre kevésbé állja meg a helyét, a mobilkor természetes velejárója a vertikális kép kitörése a karanténból. Az egyre többet mobilozó felhasználók imádják, a média pedig szép lassan kezd beletörődni és alkalmazkodni az új helyzethez.

A fekvő kép paradigmája gazdag múltra tekint vissza. A moziban már az eredeti 4:3-as képarány is inkább oldalirányba nyújtózkodott, de az igazi elmozdulást az jelentette, amikor a szélesvászon. Ezt a trendet követte néhány évtizeddel később a tévé is (pedig éppen az ellenében alakult ki, amikor a mozik minden eszközzel igyekeztek visszacsábítani a kanapén ragadt nézőt a vetítőtermekbe). Még később pedig a korábbi médiumok, így a könyv mellett a mozi eszközkészletéből is merítő számítógép is a fekvő kép pozícióját erősítette meg.

Ezzel a hosszú és gazdag hagyománnyal megy szembe a mobil azzal, hogy a vertikális irányt helyezi középpontba. Persze ezt egyszerűen azért teszi, mert ebben az állásban sokkal természetesebb kézben tartani egy eszközt. Volt előzménye ennek is, hiszen már a moziban a fentről lefelé futó végefőcím, később pedig az egérgörgetés is hangsúlyozta a hosszanti irányt, de főformátummá csak a mobilkor tette.

View post on imgur.com

Az ilyen változások persze mindig nagy ellenállásba ütköznek. A stabil és működő paradigma ellenáll, nehezen nyílik meg a lényegét érintő változás előtt. A vertikális képet a profi fotósok, videósok, szerkesztők száműzték a fekvő kép birodalmából, a használata pedig az amatörizmus szinonimájává vált. Eleinte teljesen érthető és jogos volt a kritika, hiszen nemcsak a tartalom előállítói, de az azt megjelenítő eszközök is a bejáratott horizontális képre voltak berendezkedve.

A vertikális video azonban csak addig szokatlan és béna, amíg horizontális képernyőn jelenik meg. Amint mobilon nézzük, máris újra összhangba kerül kép és képernyő. Márpedig egyre több időt töltünk az álló helyzetben használt mobileszközeink előtt, nemcsak abszolút értékben, hanem a többi képernyőhöz viszonyítva is: míg 2010-ben mindössze az összes képernyőidő 5 százalékát tette ki a vertikális kép, addig 2015-re ez az arány már 30 százalék.

Szélesvászon helyett magasképernyő?

A vertikális videó azonban pusztán a függőlegesen tartott mobiltól nem terjedt volna el, ehhez arra is szükség volt, hogy az álló tartalom is megérkezzen. Ezt pedig azok az utóbbi pár évben megjelent appok szolgáltatták, amelyek már eleve a mobilkor szülöttei voltak, így a szellemiségükben is a mobil jelentette a prioritást. Az álló videók élharcosa a Snapchat, amelyen a felhasználók napi több millió vertikális videót néznek meg. Ugyanezt a trendet erősítik az instagramos videók, illetve az egész rövidvideós formátum a vine-ok és coubok millióival. Még frissebb fejlemény a felhasználók számára élő közvetítést lehetővé tevő Merkaat és a Periscope, ahol szintén virágzik az álló kép. 

View post on imgur.com

A folyamat már annyira nyilvánvaló, hogy az online videózás mamutját, a Youtube-ot is elérte: 2015-ben 50 százalékkal nőtt az álló videók aránya az oldalon. Ettől nyilván nem független, hogy a cég júliusban engedélyezte a teljes képernyős nézetet álló helyzetben is a mobilappjaiban – akárcsak a videós piacra nagy lendülettel betörő Facebook.A technikai akadályok tehát egyre inkább elhárulnak. sőt, már kifejezetten erre a formátumra épülő app is létezik. A beszédes nevű Vervid a vertikális videók készítését, megosztását és nézegetését támogatja.

Innen már természetes következő lépés, hogy neves médiumok is kísérleteznek a mobilkor videoformátumával. Itt is fontos a Snapchat szerepe, amelynek a Discover nevű szekciójában profi kiadók médiatartalmait lehet felfedezni. Itt is sokkal népszerűbbek a vertikális videók a fektetett képnél. De már a médiumok saját felületére és beszivárgott a trend, a Mashable például az egyik cikkében álló videót helyezett egy szöveghasáb mellé, és a Vice vagy éppen a Daily Mail is próbálkozik hasonlóval.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a mozik is elkezdhetik felszerelni a széles- helyett a magasvásznat. A témától függően praktikus is lehet a vertikális képtér, de mondjuk egy westernfilm ikonikus jeleneteinek sose fog jól állni. Az viszont egyértelmű, hogy ez a formátum egyre inkább megtalálja a maga helyét a mai sokszínű mozgóképes univerzumban. A profi fotósoknak és videósoknak pedig el kell fogadniuk, hogy az álló képnek nemcsak létjogosultsága van, de masszív népszerűsége is.