A magyar kereskedelmi csatornák celebvetélkedők sorát vonultatták fel az elmúlt években. Volt már társasjátékozás, tánc, baromkodás a dzsungelben, mostanában pedig a szombat estéket tölthetjük Sebestyén Balázs és vendégei összejövetelével. Hogy jutottunk el az Activity feladványaitól a bunkózásig és a farokfogdosásig? Miért akarjuk tudni, hogy jobban főz-e Damu Roland, mint Nagy Feró? Pszichológus szakértőink szerint amellett, hogy a celebekre minél több helyzetben kíváncsiak vagyunk, a modern kor társas magányát teszik elviselhetőbbé ezek a műsorok.

A vetélkedős műsorok nagyjából egy idősek a tévével, mára pedig rengeteg típus jelent meg, és egyre gyakrabban sztárok a szereplők. A két nagy kereskedelmi csatorna a bulvármédiával karöltve igyekszik kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Még az alapból civileket szerepeltető műsorokból is rendszeresen készül celebes különkiadás. Miért érdekesebb a sztárok vetélkedése, mint a hétköznapi embereké?

Farokfogdosás szombat este

Szombaton volt a Gyertek át szombat este! című műsor harmadik adása az RTL Klubon. Az új műsor a celebvetélkedő és a talkshow műfaját vegyíti, ami érdekes ötlet, persze nem magyar találmány, hanem az amerikai Hollywood Game Night koppintása. Három-három ismert ember játszik egy-egy civillel, aki hárommillió forintot is nyerhet. A műsor az indulása óta kapott hideget és meleget is, és mindkettőben van igazság. A könnyed, szórakoztató feladatokért elismerés jár a kitalálóknak, míg sokszor legfeljebb kínjában nevet az ember az erősen szexista, illetve az ostobábbnál ostobább megnyilvánulások miatt.

gyertek-c3a1t-04.jpg

Forrás: RTL Klub

A szombati adás legkínosabb pillanatait annak a feladatnak köszönheti, amikor hasonmásaik alapján kellett felismerni magyar sztárokat. Mint kiderült, Sebestyén Balázsnak is van hasonmása, akit rögtön le is taperolt, hogy megállapítsa mindenhol hasonlítanak-e egymásra. Persze ezt viccből, úgyhogy nevethet rajta, akinek ez tetszik, de ami már egyáltalán nem volt poén, hogy utána még öt percig a farokfogdosás volt a téma. Egy fokkal színvonalasabb lehetne a műsor, ha nem a Story magazin címlapjáról válogatnák össze a szereplőket, de valószínűleg nem ez a cél.

Mit adtak nekünk a celebvetélkedők?

Bereczki Ágnes, a JóLÉlek Pszichológiai Alapítvány pszichológusa szerint több oka is van annak, hogy az embereket a tévé elé tapasztják a celebvetélkedők. A sztárok kiemelt tagjai a társadalomnak, ezért kritikusan figyeljük minden lépésüket. „Ezeknél a műsoroknál azt várjuk, hogy meglátjuk egy természetesebb arcukat, amelyet nem a média kreál. Eközben azt reméljük, hogy kiderül, mi magunk is vagyunk olyan értékesek, mint ők” – mondja a szakember. Ha viszont egy sztár a neki szokatlan helyzetben is jól teljesít, megerősödik a celebsége és példaképpé válhat: azt érezzük, hogy tud valamit ez az ember, amivel kiérdemelte a hírnevét. Ezt a megerősítést is keressük ezekben a műsorokban.

Sokan csak azért nézik őket, hogy be tudjanak kapcsolódni a családi, iskolai vagy munkahelyi beszélgetésekbe. „A celebek különbözősége, furcsa viselkedése megosztja az embereket, beszédtémává válik, főleg az, hogy az elfogadható-e vagy nem. Ezek megvitatása és az álláspontfoglalás ezekben a kérdésekben fontos csoportképző tényező” – tette hozzá a szakember.

celebv.jpg

Forrás: Pinterest.com

Szeretjük nézni, ahogy együtt vannak

Bakó Eszter, aki szintén a JóLÉlek Pszichológiai Alapítvány pszichológusa, úgy véli, hogy a Gyertek át szombat este! és társai, amelyben a sztárok átmennek egymáshoz, és közösen szórakoznak rezonál a nézők olyan lelki-érzelmi szükségleteire, mint a társasági élet, a játék és az önfeledt együttlét. Ezek a szükségletek a modern korban sem koptak ki,  a nagyobb közösségek kialakítása és az összejövetelek viszont egyre ritkábbak.

„Az egymástól való elszigeteltség, egyfajta közös magány figyelhető meg korunk embereinek életében, és az én klienseim életében is. Az olyan közösségi programok, mint a társasjátékozás látszólag banális dolgok, ezért hajlamosak vagyunk az időt is sajnálni rájuk. Kikoptak az emberek életéből, és gyakran –  amikor pszichológushoz fordulnak – maguk sem tudják, hogy mitől szenvednek, csak azért érzik, hogy valamiféle hiány van az életükben” – mondta Bakó Eszter.

Vetélkedés a bulvárért

A kereskedelmi csatornákon a celebvetélkedőknek jó néhány verziója tűnt fel az utóbbi években. A celebek összemérték már képességeiket főzésben (Hal a tortán, Vacsoracsata), táncban (Szombat esti láz), énekben (Nagy Duett), utánozásban (Sztárban sztár) és jégkorcsolyázásban (Sztárok a jégen) is. Ezek többsége remekül hozzájárul ahhoz, hogy legyen miről írni a bulvárlapokban, és minél többen megvegyék azokat. Az egyik legjobb példa a Hal a tortán, amely híressé vált sztárbotrányairól. Itt történt meg például, hogy Bangó Margit keményen kiosztotta Bódi Sylviéket, Damu Roland hisztériázott, Nagy Feró őrjöngött, Varga Viktor pedig le akarta állíttatni a kamerákat. A Hal a tortán RTL Klubos megfelelője, a Vacsoracsata érdekes civilszereplőkkel indult, majd ők is celebekre váltottak, ami meg is hozta a műsornak a sikert.

 hal_a_tortan.jpg

Forrás: Kiskegyed.hu

Hasonlóan összefonódott a bulvárral az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen című műsora, amelyben a hírességek a dzsungelbe mennek és maguk szerzik az élelmüket különböző feladatok teljesítésével. Természetesen itt is adott a balhé és az alpáriság, és mindezt a két műsorvezető, Sebestyén Balázs és Vadon János csak fokozza. A Tv2 sikerműsora, a Sztárban Sztár, amely a hétvégén indította harmadik szériáját, azon kívül, hogy szórakoztató, a sztároknak is jó lehetőség a médiafigyelemre. Az első évadban például Szandi azzal került a figyelem középpontjába, hogy kihívó öltözékben szerepelt.

A köztévé igényesebb?

A köztévé celebvetélkedője, a Magyarország, szeretlek! a műfaj legigényesebb példája az utóbbi évek kínálatából. Már önmagában nagy különbség, hogy olyan magyar művészek, sportolók és hírességek mérik össze tudásukat, akik nemcsak a bulvármagazinokból ismerősek. A műsorban két, három-három hírességből álló csapat, és a két csapatkapitány – Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő – verseng, a feladatok pedig Magyarország kultúrájával, történelmével és hagyományaival kapcsolatosak. A szórakoztató feladványok itt sokkal inkább műveltségi vetélkedőt idéznek, a műsorvezető Szente Vajktól pedig távol áll az alpári humor. A műsor a holland I Love My Country formátumon alapul, és 2011 októberében jelent meg a képernyőn. Szeptember 20-án indult a műsor nyolcadik évada.

Szulák Andrea és a régi szép idők

A magyar kereskedelmi tévék hajnalán még voltak olyan celebvetélkedők, amelyeknek nem volt alapeleme az ízléstelenség. De ki emlékszik már arra? Ha annyit mondok, hogy Szulák Andrea, talán már mindenki sejti, miről van szó. Hat éven át futott a Tv2-n az Activity Show, amely a népszerű Activity társasjátékon alapult: rajzolás, mutogatás és körülírás. Rengeteg néző szurkolt a sztároknak hétről hétre, sokaknál családi program volt, és közösen próbálták a tévé előtt a kitalálni a feladványokat. Aki nosztalgiázna, annak ajánljuk a 2002-es szilveszteri adást, amelyben többek között Till Attila és Liptai Claudia voltak a játékosok. A műsort 2006-ban terhessége miatt Szulák Andrea nem tudta folytatni. Ekkor Csiszár Jenő vette át a házigazda szerepét, majd megtört a műsor népszerűsége.

szulak.jpg

Forrás: Europress

Amire kevesebben emlékezhetnek, az a Ki vagyok én? című vetélkedő, amely a kilencvenes évek végén ment a Tv2-n. Valószínűleg ez tényleg az egyik legelső celebvetélkedő volt a hazai kereskedelmi tévék indulása után. Ebben is részt vett Szulák Andrea, rendszeresen csapatkapitánya volt az egyik csapatnak. A műsor házigazdájaként az akkoriban közkedvelt Kósa L. Adolfot láthattuk, de egy régi felvételen úgy tűnik, hogy Vágó István is vezette a műsort. Itt a játékosoknak a másik csapat tagjai által elmondott információk alapján kellett rájönniük, hogy kik ők a feladvány szerint. Ami többeknek beugorhat, a kis békafigurák, amelyek a jó válaszért jártak, és amelyek a játék során gyülekeztek egymás mellett az asztalokon. Itt látható egy teljes adás, amelyben Demcsák Zsuzsa még nagyon nagyon fiatal volt.