A hétvégén sokakban elszakadt a cérna, amit a facebookos aktivitások és csoportalakulások nagyon jól mutatnak. Van, akinél az állam által elvárt új női ethosz több fronton való deklarálása után, másoknak a Telenor reklám véget nem érőnek tűnő ismétlése miatt telt be a pohár. Mediatizált politika, és virtuális ellenállás, avagy mitől robbant fel az internet karácsony előtt.

Egyre gyakoribb, hogy a közösségi oldalakat használják felháborodottságuk kifejezésére az emberek. A teljesség igénye nélkül: ez történt még 2012- ben a UPC dühös ügyfeleinek kezdeményezésekor is,  amikor a Facebookon keresztül léptek fel a cég trükkös szerződésmódosítása ellen (a UPC ekkor akarta bevezetni, hogy már ráutaló magatartással is köthessenek új szerződést); és hasonló történt 2014-be is, amikor az amerikai Black Friday után az Extreme Digital Facebook oldala lebénult az oda érkező panaszáradatok miatt.

Ákos és Kövér viszi a show-t, de a UPC-hez és az Extremhez hasonló problémába, a Telenornak is sikerült belefutnia a héten: véget nem érő reklámáradata és az idegesítő Lorde átirat idegesíti a nézőket. December 12-én betelt a pohár és megalakult az Egymilliárdan a Telenor reklám ellen oldal, akik a reklám betiltásáért lobbiznak, már 312 követővel. Ha még nem látta a reklámot, és kíváncsi arra, hogy a politikusok és a nem-politikus zenészek véleményei mellett mi játszik az emberek idegeivel a nyugodt tévé nézős órákban, itt bepótolhatja a lemaradását:

Megduplázzuk a Hipernetedet 6 hónapig!

AZ ÉLMÉNY IGAZI AJÁNDÉK KARÁCSONYKOR ISÚj okostelefon vásárlása esetén megduplázzuk a Hipernetedet fél évig! Az LG Spirit 4G LTE készüléket most 80% kedvezménnyel vásárolhatod meg.#HipernetPowered #Karácsony #LG #Spirit4G #RendeldNeten

Posted by Telenor Hungary on Tuesday, December 8, 2015

 

Facebookon tiltakoznak Ákos rajongói

A facebookozóknak azokból a politikai üzenetekből is elege lett, amiket Kövér László házelnök, és Kovács Ákos zenész szinte egy időben a női szerepek és azok újradefiniálásáról alkottak. Ákos az Echo TV Arckép című műsorában beszélt életéről és nézeteiről, többek között a nők helyéről, míg Kövér László a XXVI. Fidesz kongresszuson mondott beszédében tért ki a követendő női szerepekre.

A Szegedi Ákos Fanclub az Ákos jegyek visszaváltására buzdítják a nőket, mivel az interjúban Kovács Ákos kifejtette, hogy mi is a nők dolga, ezek között pedig „egyértelműen nem szerepel az ő koncertjének látogatása” a (korábbi) rajongók szerint. Ákos arról is beszél, hogy számára a női princípium beteljesítése az, ha a nő valakihez tartozik, illetve ha valakinek gyereket szül. A csoport egyre inkább az Ákos-fanok és a összecsapás színterévé válik, szinte szagolni lehet az indulatokat. A menedzsment figyelmét is felkeltette az oldal, akik ezután kérték Ákos képének levételét az eseményről,  mivel az nyilvánvalóan lejárató célokat szolgál. Ennek a szervezők eleget is tettek, de ahogy azt már a Streisand-hatás bemutatásakor és annak legaktuálisabb magyar példája, Habony Árpád ibizai videója  kapcsán is láttuk, ha egyszer egy hír szárnyra kap, azt az interneten szinte lehetetlen megállítani. 

akos_1.jpg

Ezzel párhuzamosan az egyet nem értő tömegek elkezdték szervezni A NŐ SZUVERÉN! NEMZETI MŰPÉNISZ ELLENI FLASHMOB eseményt, amit december 16-ra terveznek.

akos_5.png

Unokaszezon

Kövér László házelnök a XXVI. Fidesz kongresszuson kísértetiesen hasonló témára hegyezte ki beszédét. Ebben szintén elhangzik, hogy a nők számára az önmegvalósítás csúcsának az unokaszülésnek kellene lennie, de megtudhattuk azt is, hogy a párt nem szeretne gender- háborút, ami újabb kísérteties átfedést mutat Kovács Ákos Echo TV-s interjújával. Ákos szerint ugyanis egy nő vagy anya, vagy karriert épít, de ha a karrier mellett dönt, akkor a férfi-női versenyt táplálja a munkaerőpiacon. akos_4_1.png

A házelnök egyébként a férfiaknak is tartogatott jó tanácsokat, a bátorságról és férfiasságról. Ez az üzenet azonban megütötte az irodalmár füleket is, a József Attila idézet ugyanis, amivel Kövér László élt nem pontosan azt jelenti, amit a Házelnök hangsúlyozni szeretett volna. Az Indexen Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke is elmondta, hogy egyértelmű a szakmai konszenzus arra vonatkozóan, hogy az idézett sorok József Attila versében arra vonatkoznak, hogy legyen bátorságod megölni magad. A Házelnök szavaira egyébként szintén épült olyan csoport, ami az egyet nem értő férfiakat és nőket tömöríti, megalkották a Negatív terhességi tesztet Kövér Lászlónak csoportot, ahol szintén puskaporos hangulat uralkodik.

kover.jpg

A Facebook felrobbanása nem véletlen, a hétvége után úgy tűnhet, két fronton indult meg a női szerepek erőszakos újradefiniálása. A média politizálásával a politikusok üzeneteiket egyre nagyobb tömegekhez képesek eljuttatni, és napjainkban azt tapasztalhatjuk, hogy az egyes politikai ideológiák mellett elkötelezett média orgánumok egyre jobban hajaznak a spindoktorok tanácsaira. A Facebookról már régóta tudni lehet, hogy a való életben is aktivizálásra alkalmas virtuális tér, valamint az is látható, hogy ez az a platform, amit, bár felhasználhat a politika, de természetéből adódóan nem kerülhet politikai irányítás alá. Így egyértelművé válik, hogy az ellenállás abba a közösségi térbe tevődik át, amit a politika még nem hódított meg. Hogy ennek a gyakorlatban milyen hatása lesz, az csak a virtuális ellenállás résztvevőin múlik.

Az, hogy a Fidesz szeretné megerősíteni a családok szerepét a társadalomban és ösztönzi a gyerekvállalást ha korábban nem, az Alaptörvény elfogadásával már egyértelművé vált, ahogy az is, hogy család- és nőpolitikájában egy nagyon konzervatív vonalat képvisel. Ennek eddigi csúcsa pedig minden bizonnyal a mostani hétvége volt.