A szabad vasárnapokra 2014 decembere óta készült az ország. Tavaly márciusban meg is jött a keresztény értékek, a család és a magyar gazdaság védelmére hivatott boltzár, hogy aztán idén áprilisban már be is dőljön. Így áldozták fel a politika oltárán a legrövidebb életű, de annál nagyobb port kavart törvényünket.

Érdekek és értékek

A vasárnapi boltbezárásról szóló törvény 2014-es elfogadása után az internet megtelt borús jóslatokkal a szabad vasárnap bevezetése utáni időkről. A portfolio.hu a Költségvetési Felelősség Intézet elemzésére hivatkozva 10-15 százalékos leépítéssel és alacsonyabb bérekkel számolt akkor. Az Index felmérése alapján azonban a kiskereskedelmi szektort nem hogy nem rengette meg a boltzár, de a gazdaság átállt a 6 napos nyitva tartásra. Sőt a KSH adatai szerit még az egy napos kényszerszünettel is 5,7 százalékos volt a kiskereskedelmi szektor bővülése. És ugyan 10 ezer fővel csökkent a kereskedelemben foglalkoztatottak száma, ezek az emberek a statisztika alapján máshol találhattak munkát. Csak a fogyasztók számára volt kényelmetlen a helyzet, de nekik nagyon.

Törvény rólunk értünk

Ilyen körülmények között álltunk a népszavazás küszöbén április elején. Már a törvény elfogadása idején is csak a Fidesz és a KDNP szavazott mellette, sőt azt is tudni lehet, hogy a Fideszből sem támogatta mindenki; szabad vasárnap a KDNP vissza-visszatérő javaslata volt 2007 óta.

Az akkori kommunikáció a kormány részéről nem volt túl velős. A családpolitikába illeszkedő törvény a szándék szerint a hétvégi pihenést szolgálta volna. A KDNP olyannyira elkötelezett volt a témában, hogy kutatást is végeztek a vasárnapi munkavégzés hatásairól. Egy 2010-ben benyújtott (akkor elutasított) javaslatban nem csak annak egészségkárósító hatásairól beszélnek, de még környezetvédelmi szempontokról is: a szünnap kevesebb autóval járna vasárnap, és tisztább levegővel a városokban.  

A Fidesz ezt kiegészítve a magyar kis-és középvállalati szektorra várható kereskedelemátterelődéssel indokolta a javaslatot 2014-ben. A kritikusok által várt jelentős gazdasági hátrányok ugyan elmaradtak, de a törvény a politikai csatározás fókuszába került. Az MSZP, felismerve a társadalmi ellenállást, az ellenzők élére állt, és az elmúlt egy évben háromszor próbálta kiaknázni az ebben rejlő politikai potenciált – sikertelenül.

open-sunday-sign.jpg

Forrás: Publicdomainpictures.net

Népszavazási hajrá és kulmináció

Nyakó István esete Erdősinével nagyon elhíresült, de két nagyon hasonló esetről is tudunk, melyekben egy magánszemély előzött meg ellenzéki politikust a Nemzeti Választási Irodánál. Mindháromban közös az is, hogy formai hibák miatt visszadobták a kérelmeket, így egyik népszavazás sem valósulhatott meg. Nyakó javaslata azonban kivétel lett volna, miután a Kúria április első hetében úgy döntött, Erdősiné indítványa nem fogadható be, Nyakó Istváné viszont igen. Mégsem lesz népszavazás, mert a kormány elébe ment a dolognak, és maga döntött a törvény sorsáról.

Pedig Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak nyilatkozva a törvénymódosítás megszavazása előtt egy nappal még a szabad vasárnap más szektorokra való kiterjesztéséről beszélt. Lázár János egy sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a kormány kiáll a népszavazás mellett, elismerve ugyanakkor, hogy egy sikeres referendum politikai vereséget is jelentene számukra. Az ezután történt pálfordulás még épp idejében történt ahhoz, hogy megakadályozza az MSZP politikai sikerét a népszavazás kiírásával. A szabad vasárnapot a kormány az általa hangoztatott sikerek ellenére eltörölte.

Forrás: rabakalman.blog.hu

Hatásvizsgálat nélkül: a törvény maga volt a kísérlet

Bár egy hete készülhettek a törvénymódosításra a párton belül, mégsem sikerült mindenkit a törvényjavaslat támogatása mellé állítani. A helyzet nagyon feszült lehetett a párton belül, erről tanúskodnak a beígért leváltások és pénzbírságok a törvényt nem támogatóknak. A hétfőre bekért gazdasági elemzés után pedig szinte rögtön benyújtották a módosító javaslatot “A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról”.

A büntetések ellenére nem szavazott és különvéleményt adott ki Balog Zoltán, Lázár János és Kövér László is. A házelnök a társadalmi szolidaritás hiányát látja a törvény módosításában, amelyet népszavazás helyett a parlament falain belül hoztak meg.

Rogán Antal szerint kezdettől az volt a terv, hogy egy év után mérlegelik a törvény hatását. Macchiavelli óta tudjuk, hogy a cél szentesíti az eszközt, de arról nem ír, hogy mi történik, ha végül a cél nem valósul meg. Ahogy azt is helyesen gondolhatnánk, hogy egy ilyen törvényt hatásvizsgálat előz meg, nem pedig a törvény maga a kísérlet.

Hogy jönnek képbe a nők?

A törvény családpolitikai lényegét kiemelve Rogán Antal a sajtótájékoztatón azzal indokolta még a módosítást, hogy “nem sikerült meggyőzni a nőket”. Vagyis a törvény inkább megnehezíti a családok életét. Hogy ehhez miért volt szükséges kiemelni bármelyik nemet, az nem világos. Mindenesetre a kormány számára nyilvánvalóvá vált a társadalmi elégedetlenség, és a megvalósulni látszó népszavazás rémére változott a kormánypárti stratégia.

Rengeteg előkészület, a fogyasztók forrongása egy éven át, a kiskereskedelem felülről irányított átalakítása, egy politikai partner bőszítése és az ellenzék megtévesztése, sőt szinte észrevétlen kiforgatása saját elveiből: ez a vasárnapi zárva tartás mérlege. A mögötte álló kommunikáció pedig törekedhetett volna arra is, hogy mindezt elfedje, de e helyett inkább csak hangsúlyozta: igen, így dőlnek el kérdések a politikában.

Rally ’round the flag kicsiben

Az ellenzéki népszavazási akciót még egy külső indok miatt nem engedhette meg magának a kormány, ez pedig Brüsszel. Ahogy az a törvénymódosító javaslatban is explicite szerepel, a népszavazás megrontaná a nemzeti egységet, amelyre a kormánynak szüksége van egy másik kérdésben: a bevándorlási kvóták ellen folytatott harcban.

Forrás: Wikimedia Commons

Az Egyesült Államok elnökeinek bevett eszköze, hogy ha valami nem működik odahaza, külföldre irányítják a figyelmet. A nemzeti öntudat felpörgetése és a külső ellenségkép létrehozása jelentett egy második ciklust például a fiatalabbik Bush-nak is. Kérdés, hogy nálunk, kicsiben mennyire mozgósítható a nép a nemzeti zászló alatt. A szabad vasárnap kérdése ugyan lezárult, de nem kell aggódni, hiszen más kérdésben a kormány nagyon is kíváncsi lesz a véleményünkre.