Az HBO bő egy hónapja eltávolíttatta a YouTube-ról a Trónok Harca még le nem adott részeinek spoilereit. Megtehetik? A szabad felhasználás joga erősebb a szerzői jognál? Ha a Coca Cola titokban tarthatja a receptjét, az HBO nem tarthatja titokban a saját forgatókönyvét? Ha sikerül valamit ellopni, azt egyből felrakhatjuk a netre?

Május elején történt, hogy az HBO szerzői jogi követeléssel élt a Google felé, mert egy Frikidoctor nevű spanyol férfi elkezdte a Trónok Harca soron következő részének sztoriját felrakni a YouTube-ra. De nem csak ötletelt, hanem tudta előre a pontos sztorit, a fordulatokat, komplett párbeszédeket, minden eseményt. Ráadásul a videókban egy árva képkocka sem szerepelt a sorozatból, csak az ősz férfit látjuk, amint kérlelhetetlen spanyolsággal mondja fel a következő rész tartalmát.

SPOILER! Frikidoctor előre kivesézi az új évad negyedik részét

Az HBO a YouTube-gyakorlatnak megfelelően panasszal élt a videók miatt, mondván, hogy az megsérti a csatorna szerzői jogait, a Google pedig eltávolította a tartalmat. Az online hordák egy emberként hördültek fel, úgy vélték, hogy az HBO-nak nincs semmilyen jogalapja a panaszra, hiszen a videókban nem szerepel sem kép, sem hang a sorozatból. Maga Frikidoctor is így okoskodott: „szabad beszélgetni a tartalomról, én is ezt teszem”.

A kérdés adja magát: igaza van-e az HBO-nak, vagy ezentúl bármit ki lehet szivárogtatni és megosztani? A helyzetet pedig jócskán árnyalja, hogy a Google azóta visszahelyezte az eltávolított tartalmat, aki tehát kíváncsi a „Juego de Tronos” jövő heti epizódjának tartalmára, az Frikidoctor csatornáján némi spanyol nyelvtudás birtokában máris okosabb lehet.

Egy picit a YoutTube-gyakorlatról: mit lehet levetetni és mit nem?

A dolog lényege, hogy más tulajdonában álló, szerzői joggal védett tartalmat nem használhat fel senki a tulajdonos engedélye nélkül. Kivétel a fair use (magyarul tisztességes, vagy méltányos használat) esete, amikor több feltétel megvalósulása esetén mégis felhasználható a jogvédett tartalom. Ha a jogosult úgy érzi, hogy megsértették szerzői jogait (ahogy az HBO is érezte), kéri a tartalom eltávolítását, amit a Google automatikusan meg is tesz, ha pedig a tartalom feltöltője ezt sérelmezi, akkor a Google összeköti a panaszost a bepanaszolttal, és kezdődhet a polgári jogi eljárás.

reddit_game_of_thrones_leaks2.pngEgy ideig ez a fanyalgó smiley várta a türelmetleneket /Forrás: YouTube/

Itt kell utalni egy korábbi posztunkra: a Google ugyanis vállalta, hogy amennyiben a panasz kivizsgálása után úgy döntenek, hogy a sérelmezett tartalom mégis megfelel a fair use elveinek, akkor saját költségükön megvédik azt, vállalják akár az eljárási költségeket is, tehát a cég maga áll bele a perbe a feltöltő helyett. Most eltávolították a videókat, majd pár nap után visszarakták, így van néhány olyan tartalom a YouTube-on, amit az HBO biztos, hogy jogsértőnek tart.

Itt a spolier, hol a spoiler

Amikor Kárász Róbert élő adásban spoilerezte el, hogy Han Solo…nos, hogy Han Solo-val történik valami, az szimpla bunkóság volt, nem sértett semmilyen jogszabályt. Frikidoctor viszont nem egy már bemutatott, publikált tartalmat fedett fel, amit bárki láthatott, hanem egy kiszivárogtatott információhalmazt.

letoltes.gif/Forrás: squarespace.com/

Frikidoctor nem csak beszélgetett a tartalomról: bizalmas információkat adott ki a nagyközönségnek. Az HBO-nak talán nincs joga titokban tartani a részek tartalmát legalább a következő hétig? Ha a Coca Cola üzleti titokra hivatkozva zártan kezeli a fekete ital receptjét, akkor vajon az HBO-nak nem lehet üzleti titka a következő epizód tartalma? Ráadásul ez az első évad, ahol a sorozat lehagyta a könyveket, tehát mostantól tényleg senki sem tudja, mi történik: ha kiszivárog a forgatókönyv, az veszteséget okozhat az HBO-nak. Tudom, hogy divat a tőkeerős multikat szidni, de Frikidoctor nézőinek joga a jókedvhez és a spoilerezéshez nem erősebb, mint az HBO joga saját befektetése megtérüléséhez. Ez azonban még mindig nem érinti a szerzői jogi követeléseket.

Rossz érv, hogy nincs benne egy képkocka sem

A szerzői jog a művet a maga teljességében védi: a védelem fennáll a teljes alkotásra és annak alkotóelemeire is. Ahogy a DMCA (Digital Millenium Copyright Act – az amerikai szerzői jogi törvény) fogalmaz: „a védelem kiterjed minden eredeti alkotásra, amelyet bármilyen kézzelfogható közegben jelenítenek meg.” Nem szedhetünk szét egy szerzői jog alatt álló, összetett művet azt gondolva, hogy majd a részeire nem vonatkozik a védelem. Ezt jól látta az internet népe is, amikor a sorozat képkockáinak hiányára hivatkozott, csak egy apró részlet kiment a legtöbb felhasználó fejéből.

A Trónok Harcát nézve, a tonnányi kiömlő belsőség és a megszámlálhatatlan női mellbimbó között hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, ami miatt a sorozat tarol: a sztorit. A mélyen szofisztikált világon, az aprólékosan kidolgozott könyvbéli, és félelmetesen megformált filmbéli karaktereken felül a sztorija az, ami miatt milliók imádják. A sztori pedig önmagában is ugyanolyan jogi védelem alatt áll, mint a sorozat zenéje, az Északon húzódó, jégből épített Fal ötlete, vagy Tyrion Lannister teljes karaktere.

tronok.jpg
Bárki bármit mond, a lényeg a SZTORI /Forrás: techive.files/

A Business Insider által megkérdezett Dr. Andres Guadamuz szerzői jogi szakértő úgy fogalmazott, hogy „a szerzői jog egy ötlet teljes kifejeződését védi, nem csak magát az ötletet. A karakterek, a párbeszédek, a fordulatok mind védelem alatt állnak. […] Azt hiszem, az érvek, amelyek szerint ez az eset megfelel a fair use-nak, korlátozottak lehetnek.” Minden alkotás esetében a szerzői jog jogosultját illeti meg az első nyilvánosságra hozatal joga. Ha az alkotás bármely részét bemutatom, amelyet a szerző még nem hozott nyilvánosságra, akkor megsértem a szerzői jogait. És ez a forgatókönyv részleteire is igaz.

Van ám ellenvélemény is,…

…csak nem sokat ér. A videók jogszabályszerűsége mellett érvelők ugyanis mind az „HBO  gonosz” és az „ez a szabadságunk megsértése” tengelyen mozognak, amely vélemények a szellemi alkotások joga szempontjából kevéssé értelmezhetők. Ők minden esetben temetik az egyén szabadságát, ha egy vállalat érvényesíteni kívánja érdekeit akár egy internetezővel szemben is. Bárki fordulhat az igazságszolgáltatáshoz, ha jogát vagy törvényes érdekeit sértve érzi. Ha egy tőkeerős vállalat, mint az HBO szerzői jogait sértve érzi, nyugodtan felléphet az általa jogsértőnek tartott magatartás ellen, maximum nem adnak neki igaza. De azért, mert az online világban az információ szélsebesen terjed, továbbá anonim módon lehet jogsértéseket elkövetni, nem jogszerű mások szellemi termékére vonatkozó jogokat megsérteni. Még akkor sem, ha az internet népének nincsen gondja a jogsértéssel.

Érdekes, hogy mégis visszarakták

A Google a fenti érvelés ellenére visszarakta a YouTube-ra a videókat, ennek mi lehet az oka? Több lehetőség is van.

Nyilván a Google-nak nem érdeke, hogy minden felhasználóbarátnak beállított intézkedése ellenére rásüssék a bélyeget, miszerint úgy táncol, ahogy az HBO fütyül. Erőt kell tehát mutatni. Az HBO érdeke pedig, hogy ne legyen spoilerezés, csak addig tart, amíg a következő részt le nem adták a tévében. Utána hol érdekli? Ezt látom tehát ebben az „itt a spoiler, hol a spoiler” játékban: a két óriás megegyezett. A Google leveszi a tartalmat addig, amíg a következő részt le nem adják, utána pedig nagy mellénnyel visszarakja.

game-of-thrones-full.png/Forrás: files.wordpress.com/

A másik verzió ugyanez, csak a két cég megállapodása nélkül. A Google leveszi a sérelmes tartalmat, majd amint lemegy a rész, visszarakja, mindezt pedig az HBO engedélye nélkül. Csak hogy az HBO-t innentől nem érdekli, hogy fent van a YouTube-on egy spoilerező rész. Persze elképzelhető az is, hogy a Google szerint védhető Frikidoctor fair use-ra épülő érvelése és vállalja a következményeket.

Ugyan az ügy elég visszásnak tűnik, csodálkoznék, ha polgári eljárás lenne belőle. Túl bagatell, túl kevés embert érint. Az online közösség nem kedveli a spoilerezést, igyekszik kerülni, Frikidoctor csatornája pedig annyira nem látogatott, hogy számottevő kárt okozzon. Ennek ellenére a spanyol tevékenységét nem tartom jogszabályszerűnek, álláspontom szerint megsértette az HBO szerzői jogait akkor, amikor a forgatókönyv tartalmát nyilvánosságra hozta. Más kérdés, hogy az HBO-nál is bekattant valami: a PornHub ellen is felléptek, amiért az feltett az oldalra a sorozatból származó pár erotikus jelenetet.