Még nincs egy éve, hogy új politikai közösségként útjára indult a Momentum Mozgalom, a néhány hete aktívan kampányoló szervezetnek máris sikerült kivívnia a kormány ellenszenvét, rátámadt a kormányzati propagandagépezet. A Momentum ezt első nyilvános akciójával, a NOlimpia nevű kezdeményezéssel érte el: népszavazást írnának ki a budapesti olimpiai pályázatról. Amit biztosra vehettünk, hogy a kormány és az azt kiszolgáló médiabirodalom gyorsan lecsap arra, aki nem az ő kottájukból muzsikál. A magyar politikai életből kiábrándultakat célzó mozgalom, amely a későbbiekben párttá alakulna, nem hagyja magát lesöpörni a politikai színtérről, hanem inkább saját előnyére fordítja a támadásokat.

A Momentum Mozgalom a múlt héten indított aláírásgyűjtést az budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló népszavazásért. A szervezet, úgy tűnik, igen népszerű a fiatalok körében és népszerűtlen a kormányzati körökben, mivel első nagyszabású akciójuk a kormány szívügyének számító tervet húzna keresztbe. Lássuk, hogy robbant be az új mozgalom a magyar politikai színtérre, hogyan helyezkedik a piacon, és hogy fordítja előnyére a szinte már forgatókönyvszerűen működő lejáratókampányt, amelyet a fideszes propagandagépezet zúdít rá.

Rés a piacon: “politikai árvák”

A Momentum Mozgalom a Facebook-oldalán található leírás szerint 2016 tavaszán alakult, olyan fiatalok részvételével, akik tenni szeretnének a hazai problémák megoldásáért. Olyan résre próbálnak lőni a magyar politikai piacon, ahová már régóta nem célzott senki – vagy legalábbis nem sok sikerrel. Ez a politikailag inaktívak, és a Fideszből vagy az ellenzékből kiábrándultak tábora, akiket nem képvisel senki. Ehhez olyan hangzatos motívumokat, kifejezéseket kapcsolnak, mint a “politikai árva” vagy a fotelpolitizálásra utaló idézet, “Apu, ökölbe szorított keze vagyok”, ami egyébként a Harcosok Klubjából lehet ismerős.

Más politikai pártokkal nem szeretnének közösködni, mivel egyiket sem tartják vállalhatónak, nem szeretnének egyikhez sem csatlakozni. Népszerűségük gyorsan növekszik, már több mint 20 ezren kedvelik a közösségi oldalukat. A frissen alapított mozgalom első nagy, a nyilvánosság felé politikai üzenettel bíró akciója a NOlimpia kampány, amellyel a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazás kiírásához gyűjtenek támogatókat. 

Kudarcba fulladt népszavazási kezdeményezések

A budapesti olimpia megrendezése ellen egyénként már több próbálkozás is volt az elmúlt évben, de eddig nem sikerült senkinek sem népszavazási kérdést benyújtani. 2015 végén az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin kezdeményezett fővárosi népszavazást az olimpiáról, a  a Kúria viszont januárban elkaszálta, így el sem indulhatott az aláírásgyűjtés. Erdélyi később még egy országos és egy fővárosi népszavazást is kezdeményezett, de végül nem indult el az aláírásgyűjtés. A harmadik – egyébként Erdélyi esetében is átengedett -helyi népszavazásra vonatkozó kérdést adta be decemberben a Momentum, 

Szinte berobbantak a politikai színtérre

Az aláírásgyűjtés múlt héten csütörtökön kezdődött, az aktivistáknak összesen 30 napjuk van arra, hogy 138 ezer érvényes aláírást gyűjtsenek össze a budapestiektől. A szervezet kommunikációjára jellemző, hogy új belépőként a politikai színtérre először főleg a Facebook-oldalukon szólították meg az embereket: napi szinten posztolnak a sajtóban megjelent őket vagy a kampányt érintő anyagokról, és videóüzeneteket tesznek közzé. Rendszeresen tartanak szakpolitikai témájú beszélgetéseket, amelyek ugyancsak a közösségi oldalukon szerveződnek, illetve az aláíró pontokon is próbálják megszólítani az embereket: eddig 5 nap alatt 50 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük.

 

15894461_255097241588015_2203638221441377788_n.pngForrás: https://www.facebook.com/nolimpiabp/

 

Most a népszavazás kiírása a fókusz, de nem titkoltan az a cél, hogy a későbbiekben politikai párttá alakuljanak, hosszútávú célkitűzésük pedig a jelenlegi politikai elit leváltása. Ehhez azonban szükséges az országos hálózat kiépítése, amely egyelőre hiányzik, de a vezetők szerint egy országjáró kampány is várható a szervezet vidéken való népszerűsítése érdekében. Az erős online kommunikáció miatt egyelőre valószínűleg nagyrészt az internethasználók közül nyertek meg maguknak támogatókat.

Akciójukkal nemcsak sikeresen tematizálják a közbeszédet, hanem egy makroprogram (olimpia) menten építik fel a pártosodást, és közben felhívják a figyelmet több égető problémára is, mint a korrupció, a szélsőségesen propagandista magyar pártok és az alantas eszközök, amelyeket a kormány az ellenzék ellehetetlenítésére használ. A Magyarországon jelenleg uralkodó pártkommunikációs mintákkal szembenő, fontos újítás az is, hogy nem ideológiák mentén határozzák meg magukat, hanem szakpolitikai kérdéseket állítanak a középpontba.

nolimpia2.jpgForrás: mandiner.hu

A kormánypropaganda már forgatókönyvszerűen működik

Ha veszély fenyeget egy olyan témát, mint a kormány számára rendkívüli érzékenységgel bíró budapesti olimpia, akkor várható a már jól bevált fideszes lejárató-médiakampány bevetése. A kormány médiabirodalma az ilyen karaktergyilkos kampányokat már bevett forgatókönyv szerint kezeli, ahogy láthattuk a Spéder Zoltánt, korábbi FHB-vezérigazgatót célzó lejáratásnál, de akár a Vona Gábort is említhetjük példaként.

A műfaj lényege, hogy ellenzéki vagy más, a kormány szemében kellemetlenné – szakszóval élve: kegyvesztetté  váló – célszemélyek ellen különféle kormányközeli propagandacsatornákon szinte egyszerre indul be a sárdobálás. A Momentum Mozgalom már a NOlimpia indulása előtt biztosra vette, hogy hamarosan számíthatnak ilyen típusú hadjáratra, és pár napra rá be is bizonyosodott, hogy nem tévedtek.”Ha belemennek a karaktergyilkosságokba, ha belénk kötnek, az nagyon össze fogja zárni a közösségünket. Ha üzenhetek a kormánynak, azt üzenem, hogy, na, gyertek nekünk!” – üzente a mozgalom elnöke, Fekete-Győr András a 444.hu-n.

Elsőként a Pesti Srácok írt a Momentumról, az olimpiai kampány elstartolásának napján. Cikkükben egy névtelen forrásra hivatkozva a szervezet több tagját korábbi MSZP-s, SZDSZ-es háttéremberekhez kötik, és megkérdőjelezik a szervezet függetlenségét. Nem sokkal később, az ugyancsak Fidesz-közeli Magyar Idők is beszállt a lejáratásba, Függetlenek és nem Soros áll mögöttük. Valóban?  – című szintén megkérdőjelezi a szervezet függetlenségét,majd azt állítja, hogy valójában Soros György áll a háttérben.

Az ország egyik legnagyobb hírportálja, a mostanra már a kormányközeli sajtóbirodalom részévé vált Origo is cikket közölt le a témával kapcsolatban: bukott balliberális politikusokat sejt a szervezet hátterében, a cikk szerint civil mozgalomnak álcázva akarják megbuktatni a budapesti olimpia pályázatát.

Ezután a Habony-média tavaly indított ingyenes napilapja, a Lokál folytatta a lejáratást egy tényfeltáró cikkel, amiben összefoglalás jellegűen megírta, hogy balliberális civil szervezeteknek álcázva, hogyan akarják a budapesti olimpiát megvétózni a háttérből volt szocialista kormányközeli emberekkel. A Lokál a cikk utolsó részében tényfeltárásnak állítja be, hogy a NOlimpia tulajdonképpen a Momentum Mozgalom, csak más néven. (Ez korábban is egyértelmű volt, mivel a kezdettől a Momentum kezdeményezése a NOlimpia kampány.)

Azóta is minden nap nyomul valamivel a kormánypárti politikusi kör és az ehhez tartozó médiabirodalom, hogy lejárassa a szervezetet. Néhány a legfrissebb agymenések közül:

  • Aki aláír, hazaárulást követ el – hangoztatta Bencsik András az Echo tévében
  • Los Angeles áll a háttérben, vagyis a NOlimpia kampányt a másik pályázó városok egyike, Los Angeles vagy esetleg Párizs finanszírozza
  • Vidékizős vád: Az egyik tag direkt félreértett, néhány évvel ezelőtti vidékizős posztja, amit természetesen a médiabirodalom nagy része lehozott, és persze elsőként a 888.hu.

 

Nem riadnak meg, sőt

A Momentum vezetői már kezdettől világossá tették, hogy állnak bármiféle lejáratási kísérlet elébe, tartani fogják a hátukat. Hamarosan reagáltak is a lejárató kampányra, és kijelentették, hogy minden menetrendszerűen zajlik, és sikernek tartják, hogy le akarja járatni őket a Fidesz-közeli média.

A szervezet Facebook-oldalán vasárnap közzétett közleményből is sejthető, hogy valóban nem lepte meg őket az ellenük irányuló propaganda, és megköszönik az álhírgyárnak, hogy növelik a mozgalom ismertségét, saját magukat pedig újra és újra lejáratják. Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a Momentum Mozgalom és a NOlimpia kezdeményezés még a lejárató hadjáratból is építkezik.