Az országos rádiók konzervet sugároztak, a vezető hírportálok nagyrészt kidőltek, a vidéki rádiósok és a közösségi média azonban megmentette nemcsak az újságírók becsületét, hanem valószínűleg számos ember életét is a márciusi télben.

A magyar médiaelit elégtelenre vizsgázott az egyáltalán nem váratlan hóhelyzet kapcsán. Az Origo 23.58-kor, a HVG 1:03-kor, az MTI 1:18-kor közölte utolsó információit. Legtovább az Index húzta, ők 1:28-kor publikálták utolsó infókat, sőt az Index2 címlapján folyamatosan frissültek a közösségi média értesülései.

Igazából mára nem meglepő, de ismét a közösségi média bizonyult a leggyorsabbnak és a leghatékonyabbnak. A prímet Facebook vitte, itt rengeteg oldal – profiljától függetlenül – beszállt az óvóhelyek, segítségnyújtó információk közreadásába. Épp úgy, mint több vidéki rádió is. Amíg az országos rádióadók zenéltek, addig például a székesfehérvári Vörösmarty Rádió színvonalas, informatív műsort közölt, élőben, számos kollégájuk közreműködésével.

A rádió össze tudta kötni azokat az autójukban rekedt embereket, akik betelefonáltak. Sokan segítséget, akár éjszakai szállást is felajánlottak a bajbajutottaknak. A Vörösmarty Rádió műsora élőben jelentkezett egy honvédségi mentőakcióból is, sőt, nyomon követték egy farfekvéses baba születését is. Az élő műsort még 5 óra után is rendületlenül készítette a fehérvári stáb.

Korábbi bejegyzésünkben már bíráltuk  a rádió hatékonyságát, főleg az éjszakai órákra vonatkozóan, de ebben a helyzetben a legkézenfekvőbb médium volt. Sokaknak azonban csalódást okozott az, hogy átfagyott ujjaikkal hiába csavargatták a rádiót, számos frekvencián csak konzerv hírösszefoglalókat és zenei műsorokat hallhattak.

Azt csak halkan kérdezem, hogy ilyenkor vajon kinek a felelőssége az, hogy berendeljen legalább egy hírszerkesztőt éjszakára? Azt meg már meg se merem kérdezni, hogy egy magát a szó legnemesebb értelmében újságírónak valló médiamunkás hogyan tud nyugodtan aludni akkor, amikor olvasói/hallgatói/nézői veszélyben vannak…