Tudta, hogy Németországban a Youtube videók jelentős része elérhetetlen? Hogy Angliában egy beépített szűrő használatára kötelezik a internetszolgáltatókat? Hogy van már olyan böngésző, amely mindenkinek egyszerűen segít megkerülni ezeket a korlátozásokat? Világszerte folyamatos csata zajlik a színfalak mögött. Harc folyik az információ szabadságáért, az internet semlegességéért, a személyes adatok védelméért, a szellemi tulajdon védelmét szabályozó törvények ésszerűsítéséért. 2014-ben nagyon sok kérdés fog eldőlni a bíróságokon, rengeteget fogunk még hallani ezekről a témákról, fontosságukat nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Győzött a józan ész

Két nagy holland internetszolgáltató fontos győzelmet aratott a napokban: a hágai bíróság kimondta, hogy nem kell továbbra is blokkolniuk a Pirate Bay elérését. A döntés precedensértékű lehet,  több nagyon fontos érv is elhangzik az indoklásban. Az egyik, hogy a Pirate Bay blokkolása óta semennyivel nem csökkent a BitTorrent forgalma, sőt tovább növekedett. A szolgáltatók a  TNO és az Amszterdami Egyetem egy kutatását is felhasználták az ügy során, amelyek egyértelműen rámutattak arra, hogy a blokkolás után mind a torrent oldalakat használók száma, mind az adatforgalom megnövekedett a protokollon. A blokkolás tehát hatástalan, sőt kontraproduktív volt.

 Az ítéletet az Európai Unió Alapjogi Chartája alapján hozták meg, amely a vállalkozáshoz és a tulajdonhoz való jogot is tartalmazza. A bíróság kimondta, hogy jelen esetben a vállalkozói szabadság felülmúlja a tulajdonjogokat, a blokkolás aránytalan volt, a kitűzött célt nem érte el, cserében viszont sok származékos kárt okozott a felhasználóknak.

 Az alperes egyébként a hollywood-i illetőségű BREIN csoport volt, amely a nagy médiakonglomerátumok jogainak védelmében lépett fel a holland bíróságon, és kényszerített a Pirate Bay blokkolására több nagy szolgáltatót az elmúlt években. A mostani ítélet arra is kötelezte ezt a csoportot, hogy a 326 ezer euróra duzzadt bírósági költséget megfizesse. (Az ítélet szövege elérhető itt – hollandul tudók előnyben.)

overwinning-xs4all.pngFotó: Tycho Müller

Az egyik nyertes internetszolgáltató, az XS4ALL úgy kommentálta a bíróságon aratott győzelmet: “Ez garantálja az információhoz való szabad hozzáférést. Ez jó a holland polgároknak, jó az internetnek, és jó internetszolgálgatóknak, mert továbbra is be tudják fontos tölteni a szerepüket, az internet semlegességének  megőrzésében.”

Cenzúra gyermekvédelemnek álcázva

Vannak azonban kevésbé jó hírek is. Az Egyesült Királyságban például maga a miniszterelnök is amellett van, hogy minden szolgáltató vezessen be egy pornó szűrőt, amely hivatalosan a felnőtt tartalmaktól védené meg a fiatalkorúakat. Az egyik legnagyobb angol ISP (internet service provider – internetszolgáltató) a Sky, már be is kapcsolat a szűrő rendszerét. Ez alapértelmezettként arra van beállítva, hogy a 13 éven felülieknek szóló tartalmakat kiszűrje, tehát a felhasználónak külön bele kell másznia a beállításokba, ha azt akarja, hogy a cenzúrázatlan internetet használhassa. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy bár hivatalosan a pornót hivatott szűrni, rengeteg más jellegű, teljesen legális oldal is blokkolásra került. Az Sky előfizetői az alapbeállításokat használva nem érik el például a BitTorrent.com-ot, amely olyan előadókkal dolgozik együtt, mint Madonna szabad letöltésű tartalmakat gyártva, az EU adófizetői pénzéből a Delft Egyetemen kifejlesztett Tribler, vagy az indie filmkészítők által használt VODO disztribuciós platform. Nem utolsó sorban pedig egy olyan hírportál (!) is, amely e cikk elkészülésében is sokat segített. Egy hírportál, amin nincsen pornó, nincsenek jogvédett tartalmakra mutató linkek, nincsen cenzúra a kommentek között, bárki szabadon tájékozódhat és kifejtheti a véleményét. Az angliai Open Rights Group is meglehetősen kritikus volt a szűrővel kapcsolatban, szerintük bizonyos oldalak blokkolásával számos olyan skill elsajátításának lehetőségétől fosztják meg a fiatalokat, amelyek hosszú távon az egész generáció versenyképességét fenyegetheti a számítástechnikai iparágban.

Sok múlik az ISP-ken

A privacy témakörében akadnak olyan esetek, amelyek felháborodást keltenek minden jóérzésű felhasználóban. Hayden James Lee-nek például az a gyanúja támadt, hogy az internetszolgáltatója nem túl elegáns módszerrel monitorozza az ő és persze többi előfizetője viselkedését az interneten, majd az értékes adatokat továbbadja harmadik személynek.

internetcensorship061208.gif

Az AT&T mindeközben pedig arra készül, hogy megengedje a különböző appok készítőinek, hogy szponzorált adatcsomagokat vásároljanak tőle, így ha a felhasználó ezeket a programokat használja, akkor a saját számlálója nem pörög. A terv ellenzőinek valószínűleg igaza lehet abban, hogy ez jelentős versenyhátrányt jelentene a kisebb cégeknek, amelyek nem képesek szponzorált – valószínűleg méregdrága – csomagot vásárolni a szolgáltatóktól. Emellett pedig itt is felmerül az internet semlegességének kérdése, hiszen a 2010-ben elfogadott amerikai irányelvek megtiltanak bármilyen önkényes adatforgalmi megkülönböztetést a legális szolgáltatások között.

A továbbiakban is igyekszünk rajta tartani a figyelmünket a fenti kérdéseket érintő legfontosabb híreken. Annak pedig akik a cenzúrázott internet világából olvas bennünket ajánljuk a Pirate Browsert, amely segít hozzáférni azokhoz a webhelyekhez, amelyekhez az egyes kormányok nem akarják, hogy hozzáférjen.