Görnyedünk a villamoson, gyaloglás közben, munkahelyen, előadóban, aluljáróban várakozva. Amerikai kutatók szerint az okostelefon-, laptop- és tablethasználat közben felvett, egyáltalán nem egészséges testtartás nagyon elterjedt a fiatalok között. Sokaknak biztosan ismerős az érzés, amikor a pár metrómegálló alatt átfutott beérkező emailek, aktuális hírek és Facebook-üzenetek elolvasása után kényszerből kihúzzuk magunkat, mert már pár perces görnyedés után is sajog a nyakunk.

A fej előredől, a vállak előreesnek, a hát pedig meghajlik: nem más ez, mint az úgynevezett iPosture, azaz i-testtartás, amit elektronikus eszközök használata során veszünk fel. Első hallásra az iPosture megnevezés inkább valamiféle új Apple eszközre hajaz, valójában azonban egy nagyon is egészségfenyegető görnyedésről van szó. Sokat viszont nem tévedtünk, ez egyben egy helyes testtartás felvételét segítő kütyü neve is.

phone_2799032b.jpg

A fiatalok többet görnyednek

De ki gondol böngészés közben egészségére? Valószínűleg nem sokan, pedig az adatok elég elrettentőek. A Simplyhealth UK által 2013 szeptemberében végzett kutatásban 3000 felnőttet vizsgáltak: a megkérdezett 18-24 éves fiatal felnőttek 84 százaléka számolt be az elmúlt évben jelentkező gyakori nyak-, hát-, és derékfájásról, amely a tabletek, okostelefonok és laptopok használatával hozható összefüggésbe.

Az eredmények alapján majdnem mindegyik korcsoport legalább annyi időt tölt képernyő előtt, mint alvással. A munka és a szabadidő során az 55 év felettiek átlagosan naponta 6,3 órát, a 18-24 évesek pedig 8,83 órát ülnek laptop, tablet, pécé előtt ( nem számítva a tévézéssel töltött időt). A szakértők szerint, ha nem fordít megfelelő figyelmet a megelőzésre, az iPosture-generáció a káros testtartás miatt súlyos hátfájással, nyak- és gerincproblémákkal küzd majd.

122413916.jpg

Az amerikai Kaiser Family Foundation szerint a 8 és 18 év közöttiek naponta 7,5 órán keresztül fogyasztanak szórakoztató tartalmakat. Sarah Pace családterapeuta úgy gondolja, hogy ez egy tanult viselkedés, mivel ez a fiatal generáció már ebbe a technológiába született bele: számukra az a normális, hogy állandóan képernyő előtt ülnek.

Az eredmény: fejfájás, hátfájás, sajgó vállak, ízületi gyulladás, gerincferdülés. Ezek azok a panaszok, amikkel az orvosok egyre többször találkoznak — sajnos gyakran fiatal pácienseik körében. Mire a mostani tinédzser-generáció 25-35 éves lesz, előfordul, hogy sokan közülük komoly hátproblémákkal küzdenek majd. Sarah Pace szerint, ha már gyerekkorban nem rögzül a helyes testtartás, korábban jelentkezhetnek az ízületi gyulladás különböző fajtái.  Nemcsak a gerinccsigolyák közti ízületek érintettek, hanem a gyakori mobil-, tablet- és laptophasználat közbeni állandó gépelés, pötyögés a kéz ízületeit is tönkre teheti. Ez pedig mind kihatással lehet a karban, vállban, nyakban található idegekre is. 

A technika még ebben is segít

Ellentmondás lehet aközött, hogy a technikai eszközök által okozott fájdalmakban újabb technikai eszközök segítenek, ám ez az állítás mégiscsak igaz, mivel a káros testtartás ellen már létezik kütyü: az iPosture nevű apró eszközt a felsőtest bőrére kell tapasztani, be kell állítani a helyes testtartást. Ha az eszköz ehhez képest eltérést észlel, enyhén vibrálni kezd. Míg anno szüleink és tanáraink kórusban zengték a „húzd ki magad!” „már megint görnyedsz!” és ehhez hasonló mondatokat, ez a dió méretű kütyü nem ad ki hangot, így csak a viselője észleli a figyelmeztetést. Körülbelül 16 500 forintért beszerezhető. Ezen kívül vannak mobilappok is a témában, ilyen például a Posture Corrector, ami folyamatos értesítéseket küld használójának, figyelmeztetve a helyes testtartásra. 

 

 

A legfontosabb a megelőzés

A szakértők szerint a rendszeres testmozgás, az ülőmunka közbeni szünetek beiktatása, valamint a nyak és a hát átmozgatása fontos szerepet játszanak a megelőzésben. A fej, a vállak és a hát helyes tartását az is segíti, ha az eszközt szemmagasságba emeljük, így elkerülhetjük a görnyedt pozíciót.  Nyilvánvalóan nem iktathatjuk ki (és valószínűleg nem is akarjuk kiiktatni) mindennapi életünkből a technikai eszközöket, ám a képernyő előtt eltöltött órák száma csökkenthető.  Az orvosok legfontosabb tanácsa a fiatalok számára az, hogy a helyes testtartás odafigyelést igényel, ám hosszú távon mindenképpen megtérül, úgyhogy ne legyünk restek kihúzni magunkat.

 

1. kép, 2. kép