Ízléstelen karikatúrával csinált viccet a pár napja elhunyt ismert ellenzéki aktivista öngyilkosságából a Népszava. Úgy látszik, hogy a 125 éves múltra visszatekintő napilap mélyebbre süllyedt, mint eddig bármelyik szennylap: ha kell, a szerkesztők akár a lelküket is eladják egy kis olvasottságért.

Azt régóta tudjuk, hogy eladott példányszámok tekintetében nem áll jól a Népszava: az elmúlt időszakban éves szinten csaknem tíz százalékot romlottak a lap értékesítési adatai. Ez természetesen még nem hatalmazza fel munkatársait, hogy a korrektségre és személyiségi jogok tiszteletben tartására külön kitérő etikai alapelveket sutba dobják egy-egy közéleti viccért, olvasottság-növelésért. Ráadásul a poén még csak nem is jó: leginkább az érthetetlen és fölösleges kategóriába lehetne sorolni, hiszen ezen minden jóérzésű olvasó felháborodik, függetlenül attól, hogy Népszava-előfizető vagy sem.

tumblr_nete8mLGpR1qzzgufo1_500.jpg

(Kommentben várjuk a megfejtéseket: vajon kinek és mit szeretett volna üzenni ezzel a karikaturista?)

Update: A legvalószínűbb értelmezés, hogy a párhuzam szerint József Attilát és Rózsa Milánt is meggyötörte a társadalom, öngyilkosságukban szerepe volt ennek és mentális betegségüknek is. Ugyanakkor a karikatúra időzítése még így is ízléstelen, interpretációja nem egyértelmű. Írták volna inkább meg egy véleménycikkben, ez a műfaj erre láthatóan nem megfelelő most. Ráadásul talajt ad az összeesküvéselmélet-hívők alá, ezt pedig tudnia kellett az újságíróknak.

Az újságírói szakma felelőssége

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a különböző médiareprezentációk hogyan hatnak az önkezű halálok számára, de a közelmúltban az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is megfogalmazott tudósítási irányelveket a téma megfelelő kezelésére. Ezeket nagy valószínűséggel nem olvasták a Népszava munkatársai, akik így azt sem tudják, hogy egy-egy ismertebb ember halálának szenzációként való tálalása sokakat sarkallhat akár az öngyilkosság módjának utánzására. A felelőtlenség mellett persze nettó tahóság is egy fiatal, tehetséges és folyton a közjóért fáradozó ember tragikus sorsán élcelődni. 

Hosszútávon nagy árat fizethet Rózsa Milán halálának kigúnyolásáért a HócipőNépszava, s az elhiteltelenedés és további olvasó-vesztés nem is tartozik a legnagyobb veszélyek közé. Már most látszik, hogy milyen hatással jár egy ekkora etikai gikszer az internet korában: reggel megjelent a karikatúra nyomtatásban, délelőtt megírta a Cink és még ebéd előtt közösségi kampány indult a lap kivásárlásáraUpdate: Ebéd utánra pedig lelőtték a kezdeményezést.