A múlt héten  nagy médiafigyelmet kapott Eva Carneriónak, a Chelsea csapatorvosának az esete, akit Jose Mourinho vezetőedző azért kritizált és végül váltatott le, mert szerinte hibázott a Swansea elleni angol bajnoki mérkőzésen. Carneiro a pályára rohant, hogy ellássa Eden Hazardot, az edző szerint viszont ez felesleges volt és a csapatot hátráltatta vele. Az esettel kapcsolatban felmerült, hogy Mourinho kirohanása esetleg szexista indíttatású, főleg, mivel nyilatkozatában arra utalt, hogy az orvosi csapat nem érti a játékot. De számunkra nem is ez a legérdekesebb, hanem ahogy mindez a magyar médiában nagyon tanulságosan lecsapódott.

A foci kétségtelenül a férfiak játéka, elég csak megnézni a női futball sokszorosan alárendelt helyzetét. Persze azt semmilyen szabálykönyv nem írja elő, hogy a férfi futballban a férfi játékosok mellett mindenki másnak is férfinak kell lennie a játékvezetőtől kezdve a csapattal dolgozó stábtagokig bezárólag, mégis nagyon szokatlan, hogy nők jelenjenek meg a pályán vagy a pálya mellett. Ha ez esetleg mégis megtörténik, akkor az általában feltűnést kelt. Ennek a cikknek azonban nem az a célja, hogy futball hímsoviniszta világát bírálja. Abban sem szeretnék állást foglalni, hogy Mourinho szexista indíttatásból bánik-e úgy Carneiróval, ahogy, és természetesen azt sem szeretném megítélni, sportszakmailag kinek van igaza.

Bájos, dögös, szemrevaló

A cikk témája Eva Carneiro megjelenése a médiában. Az Origo beszámolója az esetről mindenképpen nagyon tanulságos, a cikk ugyanis következetesen szexista hangnemben írja le a történteket, miközben éppen egy szexista-gyanús esetről számol be. Már a cím is sokat elmond: Nem látjuk többé a Chelsea dögös orvosát. Mindezt egy vezető internetes napilap sportrovatában, egy elvileg a futballról szóló hírben. Az Origo újságírója Carneirót ezután még szemrevalónak is titulálja, ugyanabban a mondatban, amelyben kijelenti, hogy többször is érték már szexista támadások. A szexista támadások forrása persze elsősorban az orvos neme, és akkor is elszenvedné ezeket, ha kevésbé lenne dögös, de ha már mindenáron hangsúlyozni akarta a szerző, hogy itt bizony nemcsak egy nőről, hanem egy csinos nőről van szó, talán szerencsésebb lett volna olyan kifejezéseket használni, amik nem a Blikket idézik meg.

10347780_457913164362850_5825253538662822691_n.jpg

Eva Carneiro Facebook profilképe

Lassan már celeb

Carneiro egyébként nem most került először az Origo látóterébe, például Chelsea tavalyi budapesti vendégszereplése kapcsán is szenteltek neki egy rövid írást, igaz, akkor még csupán bájosnak titulálták az orvost, akit végre a magyar szurkolók is megcsodálhatnak.

Persze a hazai lapok közül nem csak az Origo figyelt fel a doktornő kvalitásaira. A Nemzeti Sport Online Mikel pajkos pillantása a Chelsea formás csapatorvosára címmel tett közzé még korábban egy videót, amelyben állítólag Obi Mikel legeltette a szemét Carneirón. A mostani eset után pedig benne kevesebben gyönyörködnek felütéssel mutatták be Carneiro és kollégája utódjait, akik átveszik a helyüket a kispadon.

Olyan is, ahogy kinéz?

Azóta persze megindult a bulvárgépezet is, és a Sun előkerítette Carneiro exét, aki szexőrültnek és könyörtelen törtetőnek nevezete őt, felruházva ezt a férfiak világában mozgó nőt a nők esetében klasszikusan visszataszítónak tartott tulajdonságokkal. Ez a megbízható forrás arról is beszámolt, hogy Carneiro állítása szerint lefeküdt egy Chelsea játékossal (nyilván, ha már ennyi férfival van ott körülvéve!). A sértett szerető, Rupert Patterson-Ward beszámolóját átvette a Nemzeti Sport Online is Chelsea játékossal hancúrozott a csinos doktornő? címmel, sőt, a vs.hu-n is szenteltek neki írást (A menesztett Chelsea doktornő kegyetlen és bármit megkap). Persze az Origo is résen volt, a címben immár ragadózóként hivatkozott Carneiróra, és kiemelte, hogy állítólag teszi-veszi magát a játékosok előtt. 

facebook_3403477b.jpg

Carneiro legutolsó bejegyzése a Facebookon

Van, aki megvédje

Persze vannak igazi úriemberek is a foci világában. A legutóbbi fordulóban a Chelsea csúnyán kikapott a Manchester City ellen, amit a Digi Sport 1 stúdiójában Sallói István szakértő úgy kommentált, hogy mivel Mourinho „paraszt volt a hölggyel” a múltkori meccsen, ezért a futball megbüntette őt a mostani vereséggel.

Az orvos a focirajongók körében is hasonlóan vegyes reakciókat váltott ki. Számos követője és kedvelője van a közösségi médiában, akik közül egyesek kifejezetten szívesen vennék, ha őket is leápolná. Egy origós hozzászóló szerint viszont „Murinnyó egy bunkó. Még az is lehet, hogy kancsó”. Ennyi.