Viharos sebességgel rúgták ki Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét, és cserélték le Pálmai L. Ákosra, aki négy éve dolgozik a lapnál „a televíziós és webvideó üzletág irányítójaként”. Az Origo tulajdonosa (így a főszerkesztői kinevezés jóváhagyója) a Magyar Telekom.

Bár az Origo azt írja, a főszerkesztő közös megegyezéssel távozott, a 444 szerint egyértelműen kirúgásról van szó, ami mögött politikai okok állnak: Lázár Jánosnak például nem tetszett a róla szóló cikk. Ezt alátámasztani látszik az új főszerkesztőről szóló hír elején olvasható egyértelmű bullshit: 

„Az Origo Zrt. a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az integrált tartalom előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét. ”

A kirúgás miatt megmozdul a magyar média, a Facebookon szerveződik tüntetés ma délután öt órára.

A kirúgott főszerkesztővel hivatalosan szolidaritást vállal a 444.hu, az Átlátszóa Hír24 és az Index. Origós cikket osztott meg Facebook-oldalán a HVG, 444-eset az Origofotó. Origósra cserélte a borítóképét a Hír24, Sáling Gergőre az Index. A bloggerek közös közleményben tiltakoznak a politikai nyomás ellen. A közleményhez a Média 2.0 blog is csatlakozott.

Az Sg.hu 2007-es cikke szerint „Pálmai L. Ákos a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem elvégzését követően a Magyar Televízió Pécsi Regionális Stúdiójának munkatársa volt, ahol a hír- és magazinműsorok szerkesztő riportere és dokumentumfilmek rendezője volt. A kilencvenes évek végén egy brit kommunikációs intézet munkatársaként Londonban élt és dolgozott. Hazaérkezését követően az RTL Klub Fókusz műsorának szerkesztőségéhez hívták. 5 éve a TV2 munkatársa, az Aktív és a Magellán című műsorok felelős szerkesztője. Az ő nevéhez kötődik Magyarország Európa Uniós csatlakozásának TV2-es kommunikációs kampánya, az Aktív Európa project. 2007. június elsejétől a TV2 Aktív és Magellán című műsorainak új főszerkesztője lett”. 

origo_1.png

Ennyi.